Orientační nabídka


 

Radek Vonka: "Na Program podpory regionální kulturní činnosti letos 3,3 milionu korun"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka:
V loňském roce byl vyhlášen další ročník Programu podpory regionální kulturní činnosti pro rok 2007. Rada Ústeckého kraje na svém nedávném zasedání rozhodla o poskytnutí neinvestičních dotací nejlepším projektům. "Pro rok 2007 nám došlo celkem 171 žádostí o finanční dotace," říká náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka."
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 2. února 2007

 

Radek Vonka: „Na Program podpory regionální kulturní činnosti letos 3,3 milionu korun“

 

Ústecký kraj vedle prioritních oblastí samozřejmě finančně podporuje i rozvoj kulturních aktivit svých občanů, a to rovněž prostřednictvím neinvestičních dotačních programů. V loňském roce byl vyhlášen další ročník Programu podpory regionální kulturní činnosti pro rok 2007. Rada Ústeckého kraje na svém nedávném zasedání rozhodla o poskytnutí neinvestičních dotací nejlepším projektům.

            „Pro rok 2007 nám došlo celkem 171 žádostí o finanční dotace,“ říká náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka zodpovědný mimo jiné za oblast kultury a památkové péče. „Samozřejmě, že ne všechny projekty byly dobře připraveny, jiné nevyhovovaly zadání a navíc finanční prostředky nemáme neomezené. Naše Komise pro kulturu navrhla Radě Ústeckého kraje celkem 46 projektů a Rada na svém zasedání 31. ledna schválila udělit investiční dotaci 22 z nich; zbývající projekty mají navrženy dotační částky, které musejí schválit krajští zastupitelé na zasedání 28. února. První úspěšní žadatelé se dočkají tedy brzy, ti zbývající o trochu později. Mohu ale říci také konečnou částku - všem úspěšným žadatelů rozdělí Ústecký ze svého rozpočtu celkem 3,3 milionu korun,“ upřesňuje Radek Vonka.

            Než se konkrétně podíváme na nejvýznačnější dotační tituly, uveďme, že z již zmíněných 171 přihlášených projektů v oblasti kulturní činnosti bylo nejvíce projektů z Ústecka (56) a Děčínska (31), naopak nejméně z Teplicka (14) a Mostecka (8). „Kdyby měly všechny projekty v rámci uvedeného programu získat dotace, přišlo by nás to na více než 36 milionů korun, to je však nereálné, rada schválila dotace pro 46 projektů v celkové výši oněch 3,3 milionu korun. Podle členění dle bývalých okresů už je situace vyrovnanější, jde o 4-8 akcí, jež dotace pro rok 2007 získají,“ doplňuje náměstek a zástupce hejtmana.

            Největší neinvestiční dotaci, plných 300 tisíc Kč, navrhla Rada ÚK (schválit musí krajské zastupitelstvo) XVI. ročníku Festival uprostřed Evropy v Teplicích. Po 150 tisících dostanou např. jubilejní 50. ročník Městských slavností chmele v Žatci nebo také jubilejní, tentokrát 10. ročník Mezinárodního jazz&blues festival v Ústí nad Labem. Neinvestiční dotaci v rámci Programu podpory regionální kultury ve výši 100 tisíc Kč přiřkla rada např. Kulturnímu létu v Třebívlicích, Vysmátému létu v Kadani, Mezinárodnímu humanitárnímu a uměleckému projektu Kámen a lidé v Chomutově a Vejprtech či už 41. Portě, tedy ústeckému Mezinárodnímu festivalu country & western  a trampské písně. Ústecký kraj přispěje 50 tis. Kč také na oslavy 950. výročí obce Dolní Zálezly a totožnou částku obdrží Ploskovice ke stejnému výročí první zmínky o obci. Po padesáti tisících půjde dále na 15. ročník oblastní přehlídky amatérského divadla Děčínská brána 2007, na Lounskou divadelní postupovou soutěž a také Salesiánskému středisku Š. Trochty v Teplicích na Interaktivní výstavu Rómská kultura od počátku do současnosti. Shodnou dotaci získá dětská organizace Zálesák v Mostě na krajské kolo Nejmilejšího koncertu, Židovská obec Teplice na kulturně informační magazín či Svaz Maďarů žijících v českých zemích na Kulturně společenské jaro 2007.

            „Snažili jsme se, abychom těmito neinvestičními dotacemi pokryli pokud možno co nejpestřejší výběr ze stovek akcí regionální kultury,“ říká náměstek a zástupce krajského hejtmana Radek Vonka. „Samozřejmě jsme přihlíželi k významu akce pro její návštěvníky z řad občanů regionu, ale také k jejímu podílu na naplňování našich záměrů v rozvoji kulturního a uměleckého vyžití celého Ústeckého kraje.“

            Kompletní přehled žadatelů a jejich akcí, jež dostaly krajské dotace v Programu podpory regionální kulturní činnosti pro rok 2007, budou zveřejněny na webových stránkách Ústeckého kraje v sekci Kultura a památková péče. Zároveň upozorňujeme, že byl vloni vyhlášen také Program na záchranu a tvorbu kulturních památek Ústeckého kraje pro rok 2007. Žadatelé o dotaci musejí předložit své projekty nejpozději do konce letošního února, a to odboru kultury a památkové péče krajského úřadu.

 

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 2.2.2007 / 5.2.2007 | Zveřejnit od-do: 2.2.2007-2.3.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém