Orientační nabídka


 

Radek Vonka ocenil smysluplnou práci dobrovolníků

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka ocenil  smysluplnou práci dobrovolníků
Pod záštitou náměstka a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radka Vonky a za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR se dnes (5.12.) v konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje konala 1. celorepubliková konference pro lékaře a zdravotnický personál, která byla zaměřená na dobrovolnické aktivity v nemocničních zařízeních. Jejím pořadatelem bylo Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  5. 12. 2006

 

Radek Vonka ocenil  smysluplnou práci dobrovolníků

 

Pod záštitou náměstka a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radka Vonky a  za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR se dnes (5.12.) v konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje konala 1. celorepubliková konference pro lékaře a zdravotnický personál, která byla zaměřená na dobrovolnické aktivity v nemocničních zařízeních. Jejím  pořadatelem bylo Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem  za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.  Konference se soustředila zejména na předání zkušeností dobrovolnických center jednotlivých nemocnic zájemcům z řad lékařů a odborného zdravotnického  personálu o podobné služby v rámci jejich pracovišť.  Přednesená témata i diskuse měly přispět k tomu, aby v republice vzniklo více takových pracovišť, spolupracujících s dobrovolníky a využívajících jejich lidského potenciálu pro zkvalitnění služeb nemocnic. Účastnící jednání si vzájemně předali nejen základní  informace, ale především zkušenosti  z národního projektu Dobrovolníci v nemocnicích.

 Před  blokem přednášek vystoupil s úvodním slovem  představitel kraje Radek Vonka, který vysoce ocenil dobrovolnou práci lidí, kteří ve své činnosti vidí poslání  a  přirozenou součást svého života. „Ve svém životě jsem poznal práci lidí, kteří ze své vůle a ve svém volném čase vykonávají činnost ve prospěch jiných. Slova uznání jsou to nejmenší, co na jejich adresu můžeme říci. Nezapomenu kupříkladu na dobu ničivých povodní,  kde jsme se s dobrovolnictvím setkávali na každém kroku, ale ani na každoroční udělování Křesadla, ceny pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci. Byl jsem ohromen, kolik takových se v našem  regionu  tímto způsobem angažuje a zviditelňuje dobrovolnictví.  Přinášejí konkrétní pomoc tomu, kdo ji potřebuje. To není málo, naopak.  Velice si těchto lidí vážím.  Žádná velká nemocnice, nebo akce se bez dobrovolníků dnes ani v budoucnu již neobejde. V příštím roce budou kupříkladu vypomáhat také  při pořádání celorepublikové olympiády dětí a mládeže, která se koná v Ústí nad Labem. Soutěžit k nám  přijede na 4 tisíce mladých sportovců a  zvládnout takovou organizaci  je nesmírně náročný úkol. Spoléháme proto na ústecké dobrovolníky a věříme, že stejně jako doposud, nám maximálně ochotně vyjdou vstříc,“ řekl náměstek a zástupce hejtmana.

    Mezi prvními nemocnicemi, kde byl v roce 1999 dobrovolnický program aplikován, byla Fakultní nemocnice v Motole. Dnes jej má rovněž zavedený Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem. Podle její hlavní sestry Soni Čechové byla nemocnice průkopníkem v Ústeckém kraji, která se do programu zapojila. „ A rozhodně chceme pokračovat. Se zástupci Dobrovolnického centra jsme v  úzkém kontaktu a  společně jsme hledali a stále ještě hledáme cestu jak program optimálně uvádět do života. Dnes  již v nemocnici obstojně jedenáct měsíců  funguje  kancelář DOBRO-DRUH. Všichni zainteresovaní víme, že začátky nepatřily k těm snadným. “  Podle hlavní sestry bylo v ústecké Masarykově nemocnici proškoleno zhruba  40 dobrovolníků, na  oddělení jich  pravidelně dochází deset až patnáct.  Jedním z úkolů dobrovolníka  je role společníka.  „ Pacienti tuto  úlohu vítají a také využívají,“ přiznala Soňa Čechová.

  Ředitelka Dobrovolnického centra v Ústí nad Labem Lenka  Černá  účastníkům konference připomenula  sedmiletou existenci  centra a konstatovala, že na jeho aktivitách se podílí 700 dobrovolníků.  Práci na národním programu Dobrovolníci v nemocnici přijalo centrum jako nedílnou součást své práce. „Před pěti lety jsme zkoušeli první podobné kroky v Léčebně dlouhodobě nemocných v Ryjicích, později aplikovali v některých domovech důchodců a nyní  jsme se orientovali na Masarykovu nemocnici.  Snažíme se v praxi naplnit hlavní zásad programu – vytvořit fungující systém dobrovolnické pomoci  tak, aby nenarušoval léčebný režim a provoz v nemocnici a vhodně přitom doplňoval práci odborného personálu tam, kde je to nutné,“  říká ředitelka DC.

   Jaká důležitost je dnes připisována programu Dobrovolníci v nemocnicích ukázali také  diskutující, mezi nimiž byli zástupci ministerstva vnitra (v jehož gesci je zmíněný program), zástupci nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi, Motole, Liberci a dalších. Hovořili také vedoucí  jednotlivých dobrovolnických center a koordinátoři programů  z jiných regionů v ČR. Shodli se  na  ústřední myšlence národního programu  - vnášet do nemocnice více lidského kontaktu, posilovat duševní pohodu pacienta a jeho postoj k aktivní spolupráci na uzdravení.Tak může dobrovolník, člověk přicházející ze „zdravého světa“,  pomoci překlenout náročné chvíle v nemocnici a přispět k lepšímu průběhu  a efektu léčby.  „Dobrovolník netvoří peníze, ale zvyšuje hodnotu nemocnice,“ zdůraznila  motto MUDr. Ivana Kořínková, která je garantkou a supervizorkou programu Dobrovolníci v nemocnicích v řadě nemocnic v ČR a také  spoluautorkou metodiky praktického průvodce uvedeným  programem.   

 

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací  

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

·           

 

 

Radek Vonka ocenil  smysluplnou práci dobrovolníků

Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka a ředitelka Dobrovolnického centra v Ústí Lenka Černá při jednání konference.
Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka a ředitelka Dobrovolnického centra v Ústí Lenka Černá při jednání konference.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 5.12.2006 / 5.12.2006 | Zveřejnit od-do: 5.12.2006-5.1.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém