Orientační nabídka


 

Radek Vonka: Přesvědčili jsme premiéra Paroubka, že kraje nechystají divokou privatizaci zdravotnictví

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka: Přesvědčili jsme premiéra Paroubka, že kraje nechystají divokou privatizaci zdravotnictví
"Pro mne je velmi podstatné, že jsme českého premiéra přesvědčili o tom, že kraje, které jsou připraveny změnit právní formu nemocnic z nynějších příspěvkových organizací na obchodní společnosti, tak nečiní proto, aby si otevřely cestu k jejich privatizaci a mohly je například prodat," říká náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 18. 7. 2005

 

Radek Vonka: Přesvědčili jsme premiéra Paroubka, že kraje nechystají divokou privatizaci zdravotnictví

 

Schůzky zástupců krajů s předsedou vlády ČR Jiřím Paroubkem a ministryní zdravotnictví ČR Miladou Emmerovou se za Ústecký kraj zúčastnil zástupce a náměstek hejtmana Radek Vonka. Tématem rozhovorů byla diskuse o dalším osudu nemocnic. Ministryně na schůzce představila paragrafové znění návrhu zákona o zdravotnických zařízeních a veřejných službách ve zdravotnictví, který u zdravotnických zařízení nevynucuje právní formu zřizovatele.

            „Pro mne je velmi podstatné, že jsme českého premiéra přesvědčili o tom, že kraje, které jsou připraveny změnit právní formu nemocnic z nynějších příspěvkových organizací na obchodní společnosti, tak nečiní proto, aby si otevřely cestu k jejich privatizaci a mohly je například prodat. Jiří Paroubek tuto informaci neměl – jeho kolegové ze sociální demokracie ho totiž přesvědčují o tom, že kraje se připravují k jakési divoké privatizaci těchto zařízení. Proto pan premiér přijal s uspokojením naše vysvětlení, že hledáme pouze vhodnější formu provozování nemocnic. Na schůzce také mimo jiné zaznělo, že kraje se nebudou bránit jejich další transformaci, například do podoby tzv. veřejně prospěšných  nemocnic, chovajících se jako neziskové společnosti neodvádějící zisk, pokud to pro ně bude výhodné,“ konstatoval po jednání Radek Vonka.

            V průběhu schůzky bylo také určeno datum návštěvy ministryně zdravotnictví Milady Emmerové v Ústeckém kraji, která se uskuteční 25. srpna 2005. „Ministryně náš kraj navštíví jako první, budeme s ní jednat o konkrétních připomínkách k návrhům ministerstva k síti nemocnic a neméně důležitým bodem našich rozhovorů budou termíny čerpání prostředků ISPROFIN, zejména na dostavbu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem,“ přiblížil předběžný program naplánované schůzky Radek Vonka. Dalším bodem jednání představitelů Ústeckého kraje s ministryní Miladou Emmerovou jsou také počty lůžek v zdravotnických zařízeních na území kraje: „Už při pátečním jednání jsem prezentoval naše stanovisko spočívající v tom, že ministerstvo by mělo ke každému kraji přistupovat individuálně. Připomněl jsem, že nás a také například Moravskoslezkého kraje se týká problematika zdravotních komplikací vyvolaných enormním zatížením životního prostředí a odborná lékařská veřejnost se shoduje v tom, že kulminační doba tohoto problému ještě nenastala, přijde v průběhu 20 - 30  let. Zdůraznil jsem, že právě z tohoto důvodu se nám rušení lůžek nejeví jako dobré a i o tom chceme s ministryní Emmerovou hovořit,“ konstatoval Radek Vonka.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 18.7.2005 / 18.7.2005 | Zveřejnit od-do: 18.7.2005-18.8.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém