Orientační nabídka


 

Radek Vonka přijal zástupce Mostecké uhelné Petra Kolmana

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka přijal zástupce Mostecké uhelné Petra Kolmana
Radek Vonka, náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje, se dnes (14.8. ) sešel se členem představenstva a výkonným ředitelem Mostecké uhelné, a.s. Petrem Kolmanem, aby ho informoval o aktuální situaci a záměrech firmy, které souvisejí se s odkupem soukromých vlastníků nemovitostí a pozemků v souvislosti se zachováním nebo prolomením ekologických limitů těžby na Mostecku. Konkrétně se záměr dotýká obyvatel obcí Horního Jiřetína a Černic.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 14.8.2006

Radek Vonka přijal zástupce Mostecké uhelné Petra Kolmana

 

Radek Vonka, náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje,  se dnes (14.8. ) sešel se  členem představenstva a výkonným ředitelem Mostecké uhelné, a.s. Petrem Kolmanem, aby ho informoval o aktuální situaci a záměrech firmy, které souvisejí  se s odkupem  soukromých vlastníků nemovitostí a pozemků v souvislosti se zachováním nebo prolomením ekologických limitů těžby na Mostecku. Konkrétně se záměr dotýká obyvatel obcí Horního Jiřetína a Černic.

„ Jde o vážnou problematiku, která má vazbu rovněž na územní plán Ústeckého kraje,“ říká Radek Vonka a dodal, že setkání se zástupcem Mostecké  uhelné  souvisí s prezentací firmy na zasedání Rady Ústeckého kraje,  která se uskuteční tento týden.  Její zástupci chtějí představitele kraje detailně a zevrubně informovat o záměrech, které nabízí společnost lidem jmenovaných obcí. Mostecká uhelná dolaďuje své pobídky, které chce lidem Horního Jiřetína a Černic učinit. „ Osobně zastávám názor, že jsou přijatelné. Na druhou stranu ovšem chápu názory lidí, kteří zde žijí, mnohdy to souvisí s celými generacemi zdejších rodin. Nepřejí si pokračovat v těžbě uhlí,  vytvořili si  osobní a úzký vztah ke krajině a považují další zásahy do ní za nepřijatelné.  Představitelé Ústeckého kraje nejenže nemají v úmyslu obyvatele  Horního Jiřetína a Černic přesvědčovat co by měli a neměli, ale ani  jim nebudou podsouvat některou z možných variant odškodnění. Prezentace zástupců Mostecké uhelné na zasedání rady kraje má ryze informativní charakter a její členové  k jejich prezentaci nebudou přijímat  ani žádné usnesení,“ zdůraznil představitel kraje.

   Podle Petra Kolmana se vize rozšíření těžby hnědého uhlí v lomu  ČSA dotýká zhruba 2000 obyvatel zmíněných obcí. Mostecká uhelná jim za odkup nemovitostí a pozemků nabízí několik variant kompenzací. Mohou si kupříkladu vybrat mezi rodinnými domy nebo finančním vypořádáním.   O prolomení limitů a rozšíření dobývacího prostoru se hovoří v souvislosti s koncepcí státu, kterou kabinet schválil před dvěma roky. Dokument nadále považuje uhlí za strategickou surovinu. Politici se ale dosud jednoznačně nevyjádřili zda limity zachovat či ne.

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

Radek Vonka přijal zástupce Mostecké uhelné Petra Kolmana

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 14.8.2006 / 14.8.2006 | Zveřejnit od-do: 14.8.2006-14.9.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém