Orientační nabídka


 

Radek Vonka se v Königsteinu účastnil zahájení prací na projektu propagace Česko - Saského Švýcarska

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka se v Königsteinu účastnil zahájení prací na projektu propagace Česko - Saského Švýcarska
Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka se s vedoucím kanceláře hejtmana Alešem Konopáskem zúčastnili na hradě Königstein v saském příhraničí (Bad Schandau) jednání o projektu "Destinace Sasko - České Švýcarsko". . "Jedná se o světově unikátní lokalitu, Národní park České Švýcarsko dokonce může být, jako jediné území tohoto druhu ve střední Evropě, zapsáno na seznam přírodních lokalit v seznamu Unesco," poznamenal Radek Vonka
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 14.9.2006

 

Radek Vonka se v Königsteinu účastnil zahájení prací na projektu propagace Česko – Saského Švýcarska

 

Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka se s vedoucím kanceláře hejtmana Alešem Konopáskem zúčastnili na hradě Königstein v saském příhraničí (Bad Schandau) jednání o projektu „Destinace Sasko - České Švýcarsko“, vznikajícího pod patronací Spolku pro cestovní ruch Saské Švýcarsko. Jednání svolal poslanec spolkového sněmu za oblast Sächsische Schweiz – Weisseritzkreis, sousedící s Ústeckým krajem, Klaus Brähmig a dále Landrat des Landkreises Sächsische Schweiz Michael Geisler. Z české strany se diskuse o projektu zúčastnili vedle představitelů kraje také generální konzul ČR v Dráždanech Tomáš Podivínský, senátor a starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser, náměstek ministra pro místní rozvoj pro oblast cestovního ruchu Miroslav Kalous, představitelé Děčína a Jílového, Euroregionu Elbe/Labe, OPS České Švýcarsko, mikroregionu Labské skály a zástupci agentury CzechTourism.

            Projekt vzniká se záměrem vytvoření turisticky uceleného území, jehož základem je ojedinělá skalnatá krajina Českého a Saského Švýcarska, obklopující stávající národní parky na obou březích Labe přes hranice ČR na území Děčínska a Šluknovska. „Jedná se o světově unikátní lokalitu, Národní park České Švýcarsko dokonce může být, jako jediné území tohoto druhu ve střední Evropě, zapsáno na seznam přírodních lokalit v seznamu Unesco,“ poznamenal Radek Vonka. Záměr projektu počítá se společnou prezentací celého území na prestižních veletrzích cestovního ruchu, dále se vznikem jednotné turistické infrastruktury v obou zemích, uceleného dopravního systému zahrnujícího autobusovou, vlakovou i lodní přepravu, jednotného infomačního systému nebo společné internetové prezentace. „Účelem setkání v Königsteinu bylo nejen vyjádření vůle o spolupráci již zaangažovaných českých a saských občanských sdružení, ale také vyšších představitelů politického života v obou sousedících regionech, zda budou takovýto projekt podporovat. Záměr je na samém začátku a za Ústecký kraj mohu konstatovat, že v době nadcházejícího plánovacího období 2007 – 2013 získávání prostředků z finančních zdrojů EU, kdy přes Regionální operační programy bude možné čerpat opravdu významné dotace pro cestovní ruch, má takto koncipovaný projekt opravdu reálnou naději na jejich získání. Musíme ale hned na počátku vyřešit i tak zdánlivé maličkosti, jakými jsou například vymezení území oblasti, které bude pod projekt spadat. Jak jsme slyšeli, zástupci Mikroregionu Labské Pískovce mají o rozloze budoucí destinace zcela jinou představu než např. OPS České Švýcarsko, dokonce prezentují na webových stránkých jiné turistické trasy nebo cyklostezky. Tento nesoulad mezi účastníky projektu musí být co nejrychleji odstraněn,“ konstatoval mimo jiné Radek Vonka.

            Zástupce hejtmana připomněl také praktické závěry jednání v Königsteinu, jimiž jsou vytvoření české a německé pracovní skupiny, které za každou zemi shromáždí do 24. prosince 2006 ucelené informace o již probíhajících nebo připravovaných projektech realizovaných na území Českého nebo Saského Švýcarska, které by bylo možné sloučit v jeden velký projekt. Případné výsledky analýzy, které budou za českou stranu zpracovávat Mikroregion Labské pískovce a OPS České Švýcarsko by mohli projednat počátkem příštího roku zástupci ze Spolkového sněmu, Ústeckého kraje a některých občanských sdružení v Drážďanech, kam je v Königsteinu pozval generální konzul Tomáš Podivínský. „V České republice nyní probíhají diskuse o podobě Regionálních operačních programů, mimo jiné zda budou zaměřeny více do regionů jednotlivých zemí nebo se budou orientovat na velké projekty na územích několika států. Víme, že Evropská unie spíše přivítá velký projekt, zastřešující řadu menších, dílčích, jakými jsou budování hraničních přechodů nebo cyklostezek a turistických tras, infocenter, podpora zaměstnanosti v službách cestovního ruchu v zájmovém území, prezentace na mezinárodních fórech. My jsme připraveni ideu projektu Destinace Saského Švýcarska podpořit,“ uvedl Radek Vonka.

 

 

 

Připravil : František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

Radek Vonka se v Königsteinu účastnil zahájení prací na projektu propagace Česko - Saského Švýcarska

Radek Vonka se v Königsteinu účastnil zahájení prací na projektu propagace Česko - Saského Švýcarska

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 14.9.2006 / 14.9.2006 | Zveřejnit od-do: 14.9.2006-14.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém