Orientační nabídka


 

Radek Vonka: Stát a podnikatelé bohužel nejsou v přátelském vztahu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka: Stát a podnikatelé bohužel nejsou v přátelském vztahu
"Dostali jsme odpověď ministra Bohuslava Sobotky na dopis, v němž se na něj ve věci podbořanských podnikatelů obracel hejtman Jiří Šulc. Ministrovo vyjádření celý nezdravý vztah státu a podnikatelského prostředí jen podtrhává, v podstatě nám neřekl nic jiného, než že postup tohoto Finančního úřadu byl v souladu se zákonem," říká náměstek a zástupce hejtmana R. Vonka.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 28. 4. 2005

 

Radek Vonka: Stát a podnikatelé bohužel nejsou v přátelském vztahu

 

Podnikatelé sdružení v okresních hospodářských komorách se dnes (28. dubna 2005) setkali pod záštitou náměstka a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radka Vonky s prezidentem Hospodářské komory ČR (HK ČR) Jaromírem Drábkem. Setkání uspořádala Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje (KHK)  pod vedením jejího předsedy Jana Horáka. Jaromír Drábek navštívil podnikatele v Ústeckém kraji před nadcházejícími vnitrokomorovými volbami, v nichž chce post prvního představitele hospodářské komory obhájit a zastávat v příštím období.

            V průběhu jednání představil Jaromír Drábek své vize a náměty pro rozvoj podnikatelského prostředí v České republice s důrazem na problematiku Ústeckého kraje. „V loňském roce se nám podařilo zřízení informačních míst v bývalých okresních městech a naším cílem i v tomto regionu  je zhuštění této sítě na úrovni měst a obcí s pověřením III.stupně. Současně vedeme jednání s Ministerstvem průmyslu a obchodu o zjednodušení legislativních pravidel, které by mimo jiné umožnily učit z takovýchto středisek kontaktní místa pro styk podnikatelů s orgány státní správy. Zároveň vítáme závazek české vlády na snížení administrativní zátěže doléhající na podnikatele o dvacet procent do roku 2007,“ uvedl mimo jiné prezident HK ČR Jaromír Drábek.

Dobrou spolupráci Krajské hospodářské komory s Ústeckým krajem vyzdvihl náměstek hejtmana a zástupce hejtmana Radek Vonka: „Hospodářské komory jako takové představují samosprávu podnikatelů vůči státní správě. Řada jejich členů - podnikatelů byla zvolena do městských zastupitelstev a uspěla i v krajských volbách a díky tomu naše, a zdůrazňuji dobrá spolupráce probíhá na mnoha úrovních, ať už se týká řady projektů usilujících o dotace ze Společného regionálního operačního programu, postupné utváření náplně školské výuky nebo například vypisování veřejných zakázek. Výborně jsou plněny i povinnosti, které vyplývají ze zastoupení podnikatelů z komor v odborných komisích, spolupráce je prostě bezproblémová,“ konstatoval náměstek hejtmana. 

V průběhu jednání informoval předseda KHK Jan Horák o problému nerovného postavení podnikatelů před orgány vykonávající v ČR finanční správu. Upozornil, že je nutné co nejdříve dosáhnout novely zákona 337/1992 Sb. (o správě daní a poplatků), které fakticky vykonávají Finanční úřady. Za nejzávažnější označil skutečnost, že rozhodnutí Finančních úřadů, které tato instituce nemusí dokládat důkazním břemenem, nemají odkladný účinek a mnohdy hrají rozhodující roli pro další existenci firmy, jíž mohou přivodit její likvidaci. Radek Vonka zdůraznil, že tento problém se netýká jen Ústeckého kraje, ovšem plně se postavil za iniciativu, z níž vzešla petice podnikatelů z Podbořanska, (viz tisková zpráva) protestujících proti postupům Finančního úřadu v Podbořanech: „Vzešel jsem z podnikatelského prostředí a znám řadu případů, kdy velkou roli při daňových kontrolách hrály osobní vztahy. V těchto dnech jsme obdrželi odpověď ministra Bohuslava Sobotky na dopis, v němž se na něj ve věci podbořanských podnikatelů obracel hejtman Jiří Šulc. Ministrovo  vyjádření celý nezdravý vztah státu a podnikatelského prostředí jen podtrhává, v podstatě nám neřekl nic jiného, než že postup tohoto Finančního úřadu byl v souladu se zákonem. Tento zákon je ovšem špatný a mimo jiné nutí naše firmy registrovat se například v Praze, kde mají velmi reálnou šanci, že na ně při kontrolách takzvaně nepřijde řada. Tím, že odcházejí ale snižují reálný příjem Ústeckého kraje z daní a nese to i další negativní důsledky – úbytek pracovních míst, zpomalení hospodářského růstu a tak podobně. S tím nemůžeme souhlasit a podnikatele budeme v úsilí o novelizaci tohoto zákona podporovat,“ shrnul svůj komentář náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka. 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Radek Vonka: Stát a podnikatelé bohužel nejsou v přátelském vztahu

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 28.4.2005 / 28.4.2005 | Zveřejnit od-do: 28.4.2005-28.6.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém