Orientační nabídka


 

Radek Vonka zve na jubilejní 40. ročník soutěže mladých klavírních virtuozů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Radek Vonka zve na jubilejní 40. ročník soutěže mladých klavírních virtuozů
Hovoříme s náměstkem a zástupcem hejtmana Radkem Vonkou o blížící se soutěži Virtuosi per musica di pianoforte, jíž je opět ředitelem.
 

 
 

Tisková zpráva ze  7. 11. 2007

Radek Vonka zve na jubilejní 40. ročník mladých klavírních virtuozů

S polovinou listopadu přichází opět na hudební scénu Ústeckého kraje mezinárodní soutěž Virtuosi per musica di pianoforte. Na její jubilejní, již 40. ročník, se už teď připravují v Severočeském divadle opery a baletu, ale hlavně organizátoři z Kulturního střediska města Ústí nad Labem a ze Základní umělecké školy Evy Radové. Ta je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje; náměstek a zástupce hejtmana kraje Radek Vonka nám pověděl novinky o blížící se akci mladých umělců.

  *Jubilea, na které se chystají vyhlašovatelé a pořadatelé v podstatě už od počátku roku, se dočkají Virtuosi příští čtvrtek a pátek, tedy 15. a 16. listopadu. Jste opět ředitelem soutěže, naplnily se vaše loňské předpoklady, že 40. ročník bude, alespoň co do účasti, rekordním?

  „Rozhodně ano! Letos se přihlásilo 61 mladých klavíristů, tedy o sedm více než vloni, ale z plných čtrnácti zemí, zatímco v loňském listopadu jich bylo jenom devět. Nejpočetnější reprezentací bude samozřejmě naše, česká, ale hodně mladých lidí i jejich profesorů či rodičů přijede i z Ukrajiny nebo Polska, například z Taiwanu, až z dalekého východu Asie, bude v krajské městě soutěžit pět interpretů a jeden dokonce i z Jihoafrické republiky.“

  *Vloni získal talentovaný Adam Gemrot kromě poháru pro absolutního vítěze i cenu hejtmana Jiřího Šulce. Jaké má Ústecký kraj připravené ceny pro jubilejní vítěze?

  „Pro letošek schválila Rada Ústeckého kraje věnovat na některé ze zvláštních cen pro laureáty této mezinárodní soutěže z fondu krajského hejtmana 30 tisíc korun. Za ně dostane jeden z vítězů třeba notebook (cena ředitele soutěže) či broušenou vázu a přehrávač MP3 (cena hejtmana Jiřího Šulce).“

  *Co ještě obohatí letošní soutěž?

  „Jsem přesvědčen, že všechny upoutá třeba hezká barevná publikace o „virtuozech“ a jejich čtyřiceti letech. Jinak se osvědčené tradice nemění: Losování všech tří věkových kategorií bude ve středu 14. listopadu vpodvečer v átriu ZUŠ Evy Randové v ulici W. Churchilla, v jejích učebnách se budou po oba dva dny klavíristé rozehrávat, samotné soutěže se uskuteční na pódiu ústeckého divadla. Předsedou sedmičlenné mezinárodní poroty je opět Petr Slavík.“

  Tolik ředitel čtyřicátého ročníku Virtuosi per musica di pianoforte a náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka.

  Dodejme na závěr, že vyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR spolu se statutárním městem Ústí nad Labem.  Základní umělecká škola Evy Randové, která nesla a příští týden ještě ponese hlavní organizátorskou zátěž, je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje a letos oslavila plných osmdesát let od svého založení. Čtrnácti zúčastněnými státy ze tří světadílů jsou: Chorvatsko, Česká republika, Estonsko, Německo, Rakousko, Irsko, JAR, Litva, Polsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Ukrajina a Taiwan. Vítězství ve třech věkových kategoriích (do 11, 13 a 16 let) bude vesměs obhajovat Česká republika, ze které se přihlásilo plných jedenadvacet mladých interpretů. Koncert vítězů se připravuje na pátek 16. listopadu od 18.30 h. v ústeckém divadle na Lidickém náměstí a je samozřejmě veřejný.

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 

Loňský absolutní vítěz Adam Gemrot převzal od Radka Vonky také zvláštní cenu hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce.
Loňský absolutní vítěz Adam Gemrot převzal od Radka Vonky také zvláštní cenu hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce.

Radek Vonka zve na jubilejní 40. ročník soutěže mladých klavírních virtuozů

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 7.11.2007 / 7.11.2007 | Zveřejnit od-do: 7.11.2007-6.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém