Orientační nabídka


 

Region soudržnosti Severozápad čeká na schválení Regionálního operačního programu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Tento pátek 27. července vydá Evropská komise rozhodnutí o přijetí Národního strategického referenčního rámce. Na jeho základě může schvalovat jednotlivé regionální operační programy.
 

 
 

Region soudržnosti Severozápad čeká na schválení Regionálního operačního programu

 

Tento pátek 27. července vydá Evropská komise rozhodnutí o přijetí Národního strategického referenčního rámce. Na jeho základě může schvalovat jednotlivé regionální operační programy. Mezi nimi také Regionální operační program (ROP) regionu soudržnosti Severozápad, do kterého vedle Karlovarského patří také Ústecký kraj.

Regionální operační program NUTS II Severozápad v současné době posuzuje Evropská komise. Jde o opravenou verzi. Původní znění komise před nedávnem vrátila k přepracování. Námitky se týkaly například statistických údajů, které hodnotily zvlášť Ústecký a Karlovarský kraj. Při udělování peněz ze strukturálních fondů se ale s takovými územními jednotkami nepočítá. Data tedy bylo třeba vztáhnout na celý region NUTS II Severozápad.

Očekává se, že poziční dokument, kterým Evropská komise operační program regionu Severozápad schválí, bude vydán v říjnu letošního roku. Znamená to, že výzvy k předkládání projektů na čerpání peněz ze strukturálních fondů se začnou vydávat v listopadu. První výzva, a to do oblasti dopravní infrastruktury, bude vydána už na přelomu září a října. Důvodem je to, že žadatelem bude kraj jako správce silnic 2. a 3. tříd a předpokládá se tedy, že nebude problém s veřejnou podporou.

Celkem je pro projekty podané v rámci ROP Severozápad připraveno necelých 21 miliard korun. Jejich uvolňování začne během příštího roku. Počítá se, že výzvy na podání projektů budou uveřejňovány v období listopad 2007 až leden 2008. Proces hodnocení projektů, které provádí Rada regionu soudržnosti Severozápad, může trvat  čtyři až šest měsíců. Samotné financování z operačního programu se pak nebude dít přímo, ale formou proplácení už vložených investic. Úspěšní žadatelé tedy nejprve zrealizují své projekty z vlastních zdrojů, které jim pak budou částečně – nejvýše však do 75 procent celkové sumy - vráceny.

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.7.2007 / 26.7.2007 | Zveřejnit od-do: 26.7.2007-26.8.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém