Orientační nabídka


 

Rok od požáru v Národním parku České Švýcarsko

Požár v okolí Hřenska v Českém Švýcarsku se rozhořel v noci ze soboty 23. července na neděli 24. července 2022. Jednalo se o největší požár v přírodním prostředí v historii ČR z hlediska jeho rozsahu, nasazení sil a prostředků a délky likvidace. Oheň postupně zasáhl více než 1600 ha plochy národního parku, v největším nasazení ho hasilo osm vrtulníků, pět letadel a asi 700 osob. Po celou dobu zásahu se na požářišti vystřídalo více než 6 300 hasičů s 400 kusy techniky.
Tisková zpráva z 21. července 2023
Požár v NP České Švýcarsko, foto: David Boura
 

 
 

Požár začal v nepřístupném terénu. Kvůli silnému větru se rychle šířil, vzhledem k umístění bylo jasné, že se na místo obtížně dostane technika, že bude třeba zapojit lezce a leteckou techniku. Kvůli padajícím stromům byl zásah značně nebezpečný pro zasahující hasiče. Evakuováno muselo být 532 osob, byly zničeny 3 domy. Zásah komplikovala celá řada negativních vlivů, především obrovské sucho, vysoké teploty, silný vítr a nepřístupný terén.

Dne 12. srpna 2022 počínaje 15. hodinou byla předáním celého území zásahu v NP České Švýcarsko ohlášena likvidace požáru.

"Tento bezprecedentní požár byl těžkou zkouškou pro zasahující hasiče a můžeme mluvit o velkém štěstí, že nedošlo k lidským tragédiím nebo větším materiálním ztrátám. Opět se ukázalo, jak náročné je zajistit účinnou protipožární ochranu v národním parku. Do budoucna se chceme více zaměřit na prevenci, využít moderní technologie jako drony či teplotní čidla, abychom obzvlášť v suchých teplých létech byly připraveni a dokázali zasáhnout ještě rychleji a účinněji. Proto také apelujeme na otevření historických přeshraničních cest v parku. Jejich obnova bude znamenat výrazně lepší a rychlejší přeshraniční přístup k ohniskům požáru. To umožní efektivnější zásah hasičů a minimalizaci případných škod,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Ústecký kraj podpořil zasahující hasiče i dobrovolníky již během samotné likvidace rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko. Poté se zaměřil na sčítání škod a řešení obnovy regionu. Již během zásahu uvolnil materiální pomoc ze Skladu humanitární pomoci v České Kamenici a dodal lopaty, kolečka, elektrocentrály, plachty, ochranné brýle, rukavice a další potřebný materiál. Kraj rovněž zajistil potřebné občerstvení, zdravotnický materiál na základě požadavků zasahujících hasičů. Další krajské prostředky obdržela také Destinační agentura České Švýcarsko, o. p. s., na kompenzaci nákladů vzniklých při zajištění stravy, pitného režimu a základních hygienických a zdravotnických potřeb pro dobrovolníky pomáhající při likvidaci požáru. Přímou finanční pomoc adresoval Ústecký kraj také třem majitelům poničených nemovitostí v obci Mezná. Na odstranění prvotních následků požáru obdržel každý z nich 100 tisíc korun. Po dohašení financoval Ústecký kraj náhradu za poskytnutí věcných prostředků a daroval milion korun obci Hřensko na opravu parkoviště. Celkové finanční náklady Ústeckého kraje v souvislosti se zásahem a likvidací požáru dosáhly 4,16 milionu korun.

Dne 1. října se v omezeném režimu po dvou měsících po požáru znovu otevřela Pravčická brána.

Ústecký kraj přistoupil aktivně k pomoci podnikatelům v cestovním ruchu a v listopadu zahájil možnost pořídit si slevový voucher na ubytování v Českém Švýcarsku. Ubytovaní získali také možnost využít bezplatnou veřejnou dopravu. Ústecký kraj uvolnil na tuto podporu 5 milionů korun ze svého rozpočtu. Dalších 5 milionů přidalo Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Projekt ubytovacích voucherů a bezplatné dopravy zachránil mnoho poskytovatelů služeb v destinaci a alespoň částečně nahradil ušlý zisk za neuskutečněnou sezónu. Celá akce přinesla do regionu 85,5 milionu korun a jak ubytovatelé, tak ubytovaní ji hodnotí velice pozitivně," popsal výsledky této krajské akce Jan Šmíd, ředitel Destinační agentury České Švýcarsko, o.p.s., která měla realizaci tohoto projektu včetně propagační kampaně na starost.

Celkem bylo využito 2716 voucherů pro 8566 hostů, kteří realizovali ubytování v hodnotě 18,7 milionů korun.

Dým z požáru halící NP České Švýcarsko, foto: David Boura
Dým z požáru halící NP České Švýcarsko, foto: David Boura

 

Území, kterým se prohnal požár, foto: David Boura
Území, kterým se prohnal požár, foto: David Boura

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 21.7.2023 / 21.7.2023 | Zveřejnit od: 21.7.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém