Orientační nabídka


 

Rozdělení financí po srpnové povodni (Český rozhlas)

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Ústecký kraj rozděloval mezi občany a instituce postižené loňskou povodní peníze ze tří hlavních zdrojů. Šlo o peníze ze sbírky na konto povodeň, dále o finance které šly na úhradu prvotních nákladů  spojených s povodní ze státního rozpočtu a o prostředky z Ministerstva pro místní rozvoj.

Takříkajíc nejrychlejší peníze, které se mezi povodněmi postižené dostaly, byly z veřejné sbírky Konto Povodeň, kterou v srpnu 2002 vypsal Ústecký kraj. Na tomto kontě se díky solidaritě občanů a institucí sešlo přes 25 milionů korun. Mezi 42 obcí a přibližně 640 fyzických osob bylo rozděleno 18 milionů. Zbylé prostředky byly na základě rozhodnutí krajské rady převedeny do fondu obnovy Ústeckého kraje.  Nejvíc peněz ze sbírky šlo na litoměřicko.

Za připomenutí stojí také solidarita kterou občané projevili při veřejné sbírce formou pokladniček umístěných v obchodních centrech v Ústí, Mostě a Chomutově. Sbírka skončila počátkem listopadu a tímto způsobem se vybralo bezmála 320 tisíc korun. Nejvíce se podařilo vybrat v ústeckém Carrefouru, a to téměř polovinu celkové získané částky. Peníze z pokladniček  byly uloženy na povodňový účet Ústeckého kraje. Hejtman ÚK velmi ocenil tento projev solidarity.

Dalším zdrojem byly peníze na odstraňování prvotních nákladů. Tyto prostředky  přerozděloval Ústecký kraj v rámci krizového řízení podle konkrétních požadavků obcí. Celkem tak bylo rozděleno přes 340 milionů.

Z rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj bylo v rámci různých programů vyplaceno více než 325 milionů korun.  Z této skupiny peníze šly především na obnovu povodní zničených a poškozených obydlí.

Tok prostředků k postiženým povodním se však nezastavil ani v současné době. Koncem ledna předali zástupci obcí na krajském úřadě podklady na základě kterých bude kraj žádat o prostředky z Fondu solidarity Evropské unie. Celkem bude kraj žádat o 825 milionů korun.

V souvislosti s tím je také nutné připomenout Fond obnovy kraje které na odstraňování následků povodní půjdou v letošním roce. V tomto fondu je v současné době k rozdělení 160 milionů. Největší částkou do tohoto fondu přispěla saská vláda a nemalou měrou se také podílelo Zastupitelstvo Ústeckého kraje, které uvolnilo peníze z rozpočtu kraje.  V letošním roce bude v rozděleno 100 milionů. 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 21.2.2003 / 14.5.2003 | Zveřejnit od-do: 21.2.2003-1.1.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém