Orientační nabídka


 

Rozhovor o budoucnosti Terezína

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro p. Thorstena Herdickerhoffa
 

 
 

Odpovědi pro p. Thorstena Herdickerhoffa ze dne 26.9.2005

 

V Terezíně by mohl vzniknout evropský památník obětí holocaustu. Jak dlouho to už plánujete?

(in Terezín soll eine europäische Gedenkstätte für die Holocaus-Opfer entstehen. Seit wann planen sie das schon?)

 

Touto myšlenkou se zabývám již několik let. Je to projekt, pro který musíme najít širokou podporu a jako takový musí tedy patřičně uzrát a přijít ve vhodnou dobu.

 

Vy jste hlavní initiator?

(Sind sie der Haupt-Initiator?)

 

Počáteční impuls vzešel ode mne, nerad bych ovšem projekt prezentoval jako záležitost jedné osoby. Při realizaci takového záměru se musí podle mého názoru musí spojit síly mnoha jedinců i institucí. Inspiroval jsem se v USA a Izraeli a jsem přesvědčen, že památník holocaustu má být v Evropě, v místě, kde se holocaust odehrával a kde zanechal tak hluboké stopy.

 

Proč se zajímáte zvláště o tento projekt?

(Warum interessiert sie gerade dieses Projekt?)

 

Je ostudou Evropy, že nejvýznamnější muzeum věnované obětem holocaustu a celého tohoto fenoménu leží za Atlantickým oceánem ve Washingtonu a druhé v Izraeli, v Berlíně pak jen nepoměrně menší týkající se ale pouze Německa. Washingtonské muzeum jsem osobně navštívil a je opravdu velmi působivé. Bohužel – neleží v Evropě, kterou holocaust velmi silně poznamenal. Pochopitelně nezpochybňuji význam pietních míst zřízených v polské Osvětimi či  německém Dachau, ale Česká republika se zatím může pochlubit pouze ostudnou kauzu vepřína v Letech u Písku.

 

Ředitel památníku Terezína projekt podporuje a starosta Terezína také. Co o tom soudí občané Terezína?

(Der Direktor der Gedenkstätte Terezín will das Projekt unterstützen, genau wie der Bürgermeister von Terezín (prüfen). Wie ist die Haltung der Bürger von Terezín zu dem Projekt?)

 

Názory občanů Terezína by vám jistě lépe tlumočil jeho starosta, z titulu své funkce k nim má jistě blíž. Já předpokládám, že obyvatelé Terezína by tento projekt podpořili, přinesl by do města určité oživení, dal by městu nový rozměr a byl by i hybnou silou do budoucna.

 

 

Jaký prospěch od tohoto projektu očekáváte pro město, pro region a pro pamětní kulturu Evropy?

(Welche Vorteile erwarten sie von dem Projekt für die Stadt, die Region und die Erinnerungs-Kultur in Europa?)

 

Vznik památníku holocaustu by do Terezína přivedl návštěvníky z celého světa, zejména pak z Evropy, a byl by přínosem i pro region. Terezín je místo výrazně poznamenané historií, myslím, že právě zde by se mohli potkávat lidé kteří jsou ochotní a schopní se z ní poučit. Návštěvy pro hlubší poznání by neměly být hodinové, ale několikadenní nebo spíše i měsíční. Studium vhodné pro studenty humanitních evropských univerzit by mohlo trvat jeden až dva semestry se zaměřením na holocaust, dějiny židovského národa, možná i dějiny všech evropských národů.

 

 

Jak je důležitá podpora projektu z Evropského Unie?

(Wie wichtig ist die Förderung durch die EU für das Projekt?)

 

Podpora z evropských fondů je podle mého názoru pro projekt klíčová. Věřím, že tato myšlenka je natolik nosná, aby dobře zpracovaný projekt předložený správcům bruselských fondů zajistil jeho finanční podporu už v nadcházejícím plánovacím období 2006 -2013

 

Terezín tedy nebude univerzitní město?

(Terezín wird also keine Universtitäts-Stadt?)

 

Tento záměr se podle mého názoru toleruje i nadále s myšlenkou Europrojektu Terezín - město se může stát významným místem pro studium nedávné i vzdálenější středoevropské historie, kam se mohou sjíždět studenti z celého světa v rámci studijních pobytů.

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.9.2005 / 30.9.2005 | Zveřejnit od-do: 30.9.2005-30.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém