Orientační nabídka


 

Rychlejší, častější, kvalitnější - taková by měla být od prosince doprava na mnoha železničních tratích v Ústeckém kraji

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Rychlejší, častější, kvalitnější - taková by měla být od prosince doprava na mnoha železničních tratích v Ústeckém kraji
Radní Ústeckého kraje pro dopravu Milan Franc, zástupci odboru dopravy Krajského úřadu Ústeckého kraje a Petr Hinterholzinger, vedoucí krajského centra osobní dopravy Českých drah v Ústí nad Labem, v uplynulých dnech seznamovali starosty obcí s novým vlakovým jízdním řádem pro rok 2007/2008, který má začít platit 9. prosince.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 14. 8. 2007

 

Rychlejší, častější, kvalitnější – taková by měla být od prosince doprava na mnoha železničních tratích v Ústeckém kraji

 

Radní Ústeckého kraje pro dopravu Milan Franc, zástupci odboru dopravy Krajského úřadu Ústeckého kraje a Petr Hinterholzinger, vedoucí krajského centra osobní dopravy Českých drah v Ústí nad Labem, v uplynulých dnech seznamovali starosty obcí s novým vlakovým jízdním řádem pro rok 2007/2008, který má začít platit 9. prosince.

 

Děčínsko a Šluknovsko

Zástupci kraje a Českých drah se nejprve v České Kamenici setkali se starosty obcí a měst ležících u železničních tratí Děčínska a Šluknovska. Hlavní novinkou v této oblasti je přizpůsobení jízdního řádu novým vlakům Regionova, které mají vyšší výkon a lépe zvládají cestu a rozjíždění v kopcovitém terénu. Z tohoto důvodu dojde ke zkrácení jízdních dob mezi Děčínem a Šluknovským výběžkem, např. mezi Děčínem a Šluknovem o 15-28 minut.

Kromě toho budou od nového jízdního řádu obnoveny přímé rychlíky a spěšné vlaky z Rumburka do Nymburka, kde je napojení na vlaky do Kolína nebo Hradce Králové. Zavádí se také nový spěšný vlak ráno do Děčína na 7. hodinu. Častější bude spojení se sousedním Saskem. Zatímco v současnosti jezdí mezi Děčínem a Bad Schandau jen čtyři páry vlaků, od 9. prosince bude na této trase jezdit vlak sedmkrát denně a zastavovat bude ve všech zastávkách.

Milan Franc k dopravě v této oblasti uvedl, že Ústecký kraj musí pečlivě zvažovat, kam zajistit drážní a kam autobusovou dopravu. „Proto usilujeme o to, aby v určité časy byla doprava možná buď jen autobusem, nebo jen vlakem,“ vysvětlil Milan Franc. „Dublování veřejné dopravy je naprosto neefektivní a dále neudržitelné, snažíme se nejen na Děčínsku souběhy eliminovat. V dotované dopravě je možnost výběru luxus, na který nemáme nejen my, ale ani bohaté země na západ od našich hranic,“ doplnil krajský radní.

 

Lounsko a Podbořansko

O novém jízdním řádu jednali zástupci Ústeckého kraje také s představiteli obcí Lounska. Na Lounsku Ústecký kraj zavádí nový systém vedení vlaků. Ty budou jezdit přímo na trasách Česká Lípa – Litoměřice – Lovosice – Libochovice – Louny – Postoloprty. Interval bude po celý den dvouhodinový, ve špičkách hodinový. V Lounech bude díky dobrým návaznostem možný přestup na vlaky v trase Most – Louny – Rakovník. Interval na této trase bude stejný – 2 hodiny po celý den, hodina ve špičce.

Díky intervenci hejtmana Jiřího Šulce nasadí České dráhy na trať z Mostu do Loun, Domoušic a Rakovníka modernizované soupravy Regionova. „Požádal jsem náměstka pro osobní dopravu Jiřího Koláře, aby Regionovy byly nasazeny právě na tuto trať aby i cestující na Lounsku mohli využít výhod nových vlaků. Doufám, že se zde s nimi občané budou setkávat při svých každodenních jízdách a Regionovy budou na Lounsku viděny jak nejvíce to bude možné,“ upřesnil hejtman Jiří Šulc.

Starosta města Louny Jan Kerner zase vítá, že se moderní taktová doprava dostala i do jeho města. „Jsem příznivce železnice, která dobře plní páteřní úlohu v dopravním systému Ústeckého kraje. Cestování v pravidelných intervalech zlepší zapamatovatelnost jízdního řádu i návaznosti, což nám zde zástupci kraje názorně ukázali,“ uvedl lounský starosta.

V Podbořanech se informačního setkání k novému vlakovému jízdnímu řádu kromě starostů, zástupců kraje a Českých drah zúčastnil i ředitel odboru veřejné dopravy Ministerstva dopravy České republiky Jiří Nálevka. Starostové v nejjižnější části našeho kraje potvrdili, že je pro ně důležité cestování i ve směru na Plzeň. Od příštího jízdního řádu tak bude možné jet z Podbořan přes Vroutek, Kryry, Petrohrad a Blatno až do Plzně bez přestupu. Pro cestu z Podbořanska do Plzně bude možné kromě osobních vlaků  využít i rychlíky, u kterých ministerstvo dopravy pečlivě sleduje kvalitu. Jiří Nálevka k tomu doplnil, že: „Za zpoždění rychlíků, nebo nasazení méně kvalitních vozů hrozí Českým drahám sankce.“

 

 Trasa Most – Děčín

Poslední setkání se uskutečnilo na teplickém magistrátu. Zde zástupci kraje představili změnu hlavní páteře osobních vlaků. Ty pojedou od prosince přímo z Děčína přes Ústí nad Labem a Teplice do Mostu. „Tak budou propojena největší města našeho kraje. Máme zanalyzováno, že hodně cestujících dojíždí do zaměstnání, nebo do škol z Teplic do Děčína a naopak. Dnešní jízdní řád jim nenabízí žádná přímá spojení,“ popsal změnu Jindřich Franěk, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje.

„Změny a novinky v železniční dopravě, které jsme starostům v těchto dnech představili,“ řekl radní Milan Franc, „jsou, myslím, dostatečným důkazem toho, že Ústeckému kraji rozhodně nejde o likvidaci železnice, jak nám bylo v minulých týdnech podsouváno. Nový jízdní řád na mnoha tratích přinese zlepšení – zvýší se rychlost, pravidelnost i kvalita přepravy.“

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

tel. 475 657 726

mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

 

 

Podbořany - jízdní řád představuje Vít Janoš, externí specialita odboru dopravy. Za stolem zleva - vedoucí odboru dopravy Jindřich Franěk, ředitel odboru veřejné dopravy Ministerstva dopravy Jiří Nálevka, Petr Hinterholzinger, vedoucí krajského centra ČD.
Podbořany - jízdní řád představuje Vít Janoš, externí specialita odboru dopravy. Za stolem zleva - vedoucí odboru dopravy Jindřich Franěk, ředitel odboru veřejné dopravy Ministerstva dopravy Jiří Nálevka, Petr Hinterholzinger, vedoucí krajského centra ČD.

Jednání se starosty Děčínska a Šluknovska v České Kamenici
Jednání se starosty Děčínska a Šluknovska v České Kamenici

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 14.8.2007 / 14.8.2007 | Zveřejnit od-do: 14.8.2007-14.9.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém