Orientační nabídka


 

S ekologií na Kadaňsku pomůže Stepník

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
S ekologií na Kadaňsku pomůže Stepník
V Kadani bylo dnes ( 12. září 2006) otevřeno nové Ekocentrum Stepník. Vzniklo v rámci krajského projektu "Ústecký kraj - kraj přírody i člověka". Na projekt získal kraj finanční podporu více než 11 milionů korun, 75 % z Evropského sociálního fondu a 25% ze státního rozpočtu. Zřizovatelem ekocentra je Český svaz ochránců přírody Tilia. Slavnostního otevření se spolu se zástupci odboru evropských projektů krajského úřadu, který projekt administruje, zúčastnil starosta města Kadaně, PaedDr. Jiří Kulhánek a zástupci kadaňského gymnázia, v jehož budově ekocentrum sídlí (ulice 5. května).
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 14. 9. 2006

 

S ekologií na Kadaňsku pomůže Stepník

 

 V Kadani bylo dnes ( 12. září 2006)  otevřeno nové Ekocentrum Stepník. Vzniklo v rámci krajského projektu „Ústecký kraj – kraj přírody i člověka“.  Na projekt získal kraj finanční podporu více než 11 milionů korun, 75 % z Evropského sociálního fondu a 25% ze státního rozpočtu. Zřizovatelem ekocentra je Český svaz ochránců přírody Tilia. Slavnostního otevření se spolu se zástupci odboru evropských projektů krajského úřadu, který projekt administruje, zúčastnil starosta města Kadaně, PaedDr. Jiří Kulhánek a zástupci kadaňského gymnázia, v jehož budově ekocentrum sídlí (ulice 5. května).

Ekocentrum Stepník se bude věnovat komplexní problematice životního prostředí, nebude tedy tematicky vyhraněné. „V Ústeckém kraji žijí lidé po desítky let v těsném sousedství povrchových dolů, v krajině, která většinou není původní, ale přetvořená člověkem. Ale i zde se najdou původní lokality, které stojí za povšimnutí a o nichž mnozí ani netuší. Také v blízkém okolí Kadaně se nacházejí taková jedinečná místa, například přírodní rezervace Úhošť, ležící přímo nad městem nebo Želinský meandr. I do těchto míst by Ekocentrum Stepník chtělo formou exkurzí přivést obyvatele nejen z města Kadaně, ale i ze vzdálenějších koutů Ústeckého kraje,“ přiblížila jednu z  činností ekocentra jeho pracovnice Hana Kaufmanová.  V rámci exkurzí chce ekocentrum lidem ukázat například i to, že energii lze získat i jinak, než spalováním fosilních paliv. „K tomu by měl sloužit například program exkurzí s odborným výkladem, orientovaným  na Klínovec, kde se zájemci mohou  seznámit s problematikou větrných elektráren,“ říká Hana Kaufmanová.

Činnost Ekocentra Stepník bude zaměřena také na osvětu  nakládání s odpadem a jeho následným zpracováním dále poradenské služby pro veřejnost, pravidelně se budou konat tzv. „Zelené středy“. Každou první středu v měsíci budou probíhat přednášky na různá témata týkající se ochrany přírody, alternativních zdrojů výroby energie a zpracování odpadů. Plánovány jsou i otevřené osvětové akce pro širokou veřejnost a odborné semináře pro různé cílové skupiny.

Garantem a koordinátorem  projektu „Ústecký kraj – kraj přírody i člověka“, v jehož rámci ekocentrum vzniklo, je odbor evropských projektů Krajského úřadu Ústeckého kraje. Kromě Ekocentra Stepník v Kadani díky projektu vzniklo nové poradenské a informační centrum TERRA NATURA v Bílině, v nejbližší době je plánováno otevření dvou nových ekocenter při Domě Dětí a mládeže v Postoloprtech a v Žatci. Kromě toho také projekt napomůže k rozšíření činnosti  environmentálních poradenských a informačních center, která jsou již v provozu (Ekoporadna TILIA v Ústí nad Labem, Centrum ekologické výchovy Meluzína Děčín – Libverda, Ekocentrum města Děčín, Občanské sdružení Šťovík Teplice, Středisko ekologické výchovy SEVER Litoměřice a Podkrušnohorský zoopark Chomutov).  Na realizaci projektu se kromě Ústeckého kraje, příjemce zmiňované dotace ve výši 11 milionů korun, podílí 6 partnerů, kterými jsou Středisko ekologické výchovy SEVER Litoměřice, Český svaz ochránců přírody Tilia Ústí nad Labem, Podkrušnohorský zoopark Chomutov, EKODOMOV se sídlem v Praze, Fakulta životního prostředí UJEP Ústí nad Labem a Střední škola Educhem, a.s., se sídlem v Meziboří. 

 

V minulých dnech bylo  v Kadani slavnostně otevřeno nové Ekocentrum Stepník
V minulých dnech bylo v Kadani slavnostně otevřeno nové Ekocentrum Stepník

 
Zodpovídá: Bc. Lucie Jarolímková
Vytvořeno / změněno: 14.9.2006 / 14.9.2006 | Zveřejnit od-do: 14.9.2006-14.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém