Orientační nabídka


 

Šance na UNESCO pro Českosaské Švýcarskou jsou stále vysoké

001
Na květnové schůzce pracovní skupiny pro zápis Českosaského Švýcarska na seznam UNESCO se sešli zástupci obou států, aby prodiskutovali vývoj šancí v probíhajícím výběru saských kandidátů na zápis do světového seznamu. Do současné chvíle není stále známo stanovisko saské vlády ke společné přeshraniční žádosti.
Tisková zpráva z 15. května 2012
 

 
 

Poradní orgán saského ministerstva vnitra již své stanovisko k žádosti vládě předal, ale na konečný verdikt si musíme počkat až do oficiálního rozhodnutí, které by mělo padnout na zasedání saského kabinetu v polovině června.

Již několik let lze sledovat snahy o zápis jedinečného pískovcového území Českosaského Švýcarska na seznam UNESCO, ale teprve loňského roku Sasové dali této myšlence zelenou. Hlavním cílem je zápis Českosaského Švýcarska na předběžný tzv. tentativní Seznam světového dědictví UNESCO, potažmo zápis na oficiální Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.

Od roku 2006 se konají pochody na podporu UNESCO. Ten loňský přišlo podpořit více než 150 účastníků z Německa i České republiky.  Pochod podpořili jak politici, saský poslanec Klaus Brähmig, saský landrát Michael Geisler, ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa, radní Ústeckého kraje Radek Vonka, tak se zúčastnili zástupci turistických spolků, organizací pečujících o životní prostředí a veřejnost. Reálná podoba žádosti začala brát svou podobu se vznikem česko-německé pracovní skupiny. Za německou stranu projekt podporuje Michael Geisler, landrát Landkreis Sächsische Schweiz – Osterzgebirge a na české straně je otcem projektu Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj, cestovní ruch a projekty EU.

„České ministerstvo životního prostředí myšlenku zápisu na seznam UNESCO podporuje od první chvíle, proto s napětím očekáváme stanovisko saské vlády. V lednu letošního roku německá strana podala písemnou žádost na zápis Českosaského Švýcarska na tentativní list, v březnu pak proběhla zatěžkávací zkouška, kdy tuto žádost o zápis hodnotila 19členná komise odborníků. Tu, jako svůj poradní orgán, sestavilo saské ministerstvo vnitra,“ popsal jednotlivé kroky realizované v letošním roce Radek Vonka.

Po obdržení oficiálního rozhodnutí saské vlády pak bude další osud projektu v rukou české strany, která bude hlavním žadatelem o zápis Českosaského Švýcarska na tentativní seznam.

„Pokud bude stanovisko saského kabinetu příznivé, obratem dotáhneme do konce českou žádost a podáme ji na ministerstvo životního prostředí.  Jen co budeme mít v rukou souhlasná stanoviska české a saské vlády, rozjedeme mediální kampaň, která se zaměří na co nejkomplexnější poskytnutí informací o UNESCO. Budeme pokračovat v jednáních s představiteli obcí a dalšími institucemi na předmětném území,“ říká dále Radek Vonka a dodává: „UNESCO není žádné omezení. Naopak je to ta nejlepší marketingová značka, kterou si náš kraj může přát. Nabízí velké možnosti, jak ji uchopit pro rozvoj regionu. Obavy z restriktivních opatření typu uzavírání cest pro turisty i domácí jsou naprosto zbytečné. Naším cílem je stále nabídku Ústeckého kraje jako Brány do Čech rozšiřovat a ne se vracet desítky let zpět.“

Připravila: Mgr. Petra Ludwigová, oddělení regionálního rozvoje a cestovního ruchu KÚÚK

01
České zastoupení v pracovní skupině pro UNESCO zleva Radek Vonka (krajský radní), Jiří Rak (koordinátor), Pavel Benda (Správa NP) a Filip Brodský (České Švýcarsko o.p.s.).

 

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 15.5.2012 / 15.5.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém