Orientační nabídka


 

Schváleno! Hasiči dostanou novou techniku, POL POINTY pomohou občanům snáze komunikovat s policií

Ústecký kraj schválil další podporu pro Integrovaný záchranný systém. Nová technika a materiál z centra Humanitární pomoci Ústeckého kraje pomůžou jednotkám sborů dobrovolných hasičů lépe reagovat na krizové situace. Pro občany pak postupně vznikne síť POL POINTů, která jim usnadní komunikaci s policií. Policistům samotným pak zjednoduší administrativu spojenou s ohlašováním či reportováním úkonů v terénu.
Hasič
 

 
 
Speciální terénní vozidla SxS, obecně známé jako čtyřkolky, daroval Ústecký kraj dobrovolným hasičům z Libouchce a Rumburku. Obě hasičské jednotky působí v místech, kde příroda vytváří velmi obtížný terén a nové stroje jim umožní v takovém prostředí vést zásahy s vyšší efektivitou. Přidělení strojů učinil kraj po konzultaci s profesionálními hasiči. Hlavním argumentem byla zkušenost z loňského požáru v Národním parku České-Švýcarsko, kdy se vozidla SxS ukázala v nepřístupném terénu jako vysoce užitečná. Je proto skvělou zprávou, že jimi budou disponovat další hasičské jednotky v blízkosti zasažené oblasti. 

Jednotky sboru dobrovolných hasičů dostanou terénní vozidla s plnou výbavou, výměnných sněhových pásů, přepravního přívěsu a hasicího zařízení. Celková suma za oba stroje dosahuje 3 673 864,92 korun.

Jednotky hasičů v dalších obcích a městech napříč regionem postupně obdrží materiál z centra Humanitární pomoci Ústeckého kraje. Cílem je efektivní využití uskladněných prostředků, jako je nejrůznější nářadí, čerpadla, elektrocentrály, odvlhčovače nebo třeba dezinfekční gely. Ve skladech tento materiál zbytečně podléhá stárnutí a nyní může být účelně využit v praxi. Celkově jde o materiál za 5 819 150,04 korun.

Policejní sbory v Ústeckém kraji se dlouhodobě potýkají s personální nouzí. V aktuální situaci by mohla pomoci síť POL POINTů. POL POINT je zpravidla speciálně upravený kontejner umístěný na vhodném veřejném místě. Ten poskytuje soukromé a bezpečné prostředí k podání jakéhokoliv oznámení a pro komunikaci s policií. Tato komunikace probíhá prostřednictvím videohovoru, s pověřenými strážníky na krajském ředitelství.

POL POINTy jsou bezobslužné bezpečné místnosti, které se otevírají na dálku, po zazvonění. Občan vstoupí a komunikuje pomocí videokonferenčního zařízení, které spouští automaticky a nevyžaduje ze strany občana žádnou akci. Oznamovatel může kontejner kdykoliv opustit, ale dokud je uvnitř, nikdo další se za ním nedostane. Pol Point mohou využít i policisté v terénu, například jako improvizované místo pro výslechy svědků i pachatelů. Videozáznam pořízený během jednání má přitom stejnou váhu, jako zápis ze služebny. Zařízení POL POINT je dalším ze způsobů jak podat oznámení o trestném činu, nebo jak třeba doplnit již dříve podané oznámení. Velkou výhodou POL POINTů je, že zvyšují ochranu obětí trestných činů. Zejména těch zvláště zranitelných, jako jsou děti, staří nebo oběti znásilnění, týrání nebo třeba vyhrožování. Tyto místa totiž dávají prostor oznámit trestný čin mimo policejní stanici bez obav z reakce nebo přístupu policistů či beze strachu z odsouzení okolím. Ústecký kraj vyčlenil na vybudování sítě POL POINTů pro Policii ČR - Krajské ředitelství Policie Ústeckého kraje 1 000 000 korun. První POL POINTy by měly být umístěny na Chomutovsku a Děčínsku. 

POL POINT - ilustrační obrázek
POL POINT - ilustrační obrázek

 

 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 11.9.2023 / 11.9.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém