Orientační nabídka


 

Snímek Dvě slova jako klíč vstupuje do kin. Natáčelo se v Ústí nad Labem, New Yorku či Indonésii

Do kin jde ve čtvrtek 27. července celovečerní film Dvě slova jako klíč, volné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů. Ale již ve středu proběhnou (v 16:30 a v 19 hodin) v ústeckém kině Hraničář dvě předpremiéry filmu. Večerní promítání je sice vyprodané, na to odpolední ještě několik vstupenek zbývá.
Tisková zpráva ze dne 25. července 2023
Předpremiéra filmu Dvě slova jako klíč
 

 
 
Stejně jako „Úsměvy“, které získaly Cenu filmových fanoušků v rámci Českého lva 2018, ho natočil režisér Dan Svátek podle knihy Josefa Formánka. V hlavních rolích se představí David Švehlík a Ivan Franěk. Dvě slova jako klíč sleduje osudy různých lidí na několika kontinentech, které se postupně prolínají, a nakonec se spojí v jeden příběh.

Film vznikal po celém světě v reálném prostředí, kromě Česka natáčel štáb také ve Francii, Dánsku, Indii, Himalájích, New Yorku, Japonsku nebo v Indonésii na ostrově Siberut, jenž ve svých knihách přiblížil právě Josef Formánek. „Josef nás vzal přímo tam, kde jeho dechberoucí knihy vznikaly, ke kmenům v džungli, u nichž přebýval. Stal se prostředníkem mezi dvěma světy a nám najednou jeho knihy ožily před očima,“ vzpomíná režisér Dan Svátek.

Vedle Davida Švehlíka se ve svých rolích z Úsměvů smutných mužů vrátí Jaroslav Dušek, Ivan Franěk a Marika Šoposká. V dalších rolích se pak objeví také zahraniční hvězdy Daniel Olbrychski, Pierre Richard, Gen Seto nebo Jana Nagyová.

V našem regionu se natáčelo jen pár dní, a to především v samotném krajském městě, v Trmicích, v Českém Švýcarsku či Kytlici. „Lokace Ústeckého kraje jsou znázorněny spíše jako poetická místa v rodném kraji spisovatele, jehož předobrazem je Josef Formánek,“ přiblížila natáčení Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

Film Dvě slova jako klíč produkovala, stejně jako předchozí Úsměvy smutných mužů, se zlínskými koproducenty a slovenským partnerem FilmWorx Studios společnost Holiday Films, IS Produkce a Ekosfera Vision. Generálním partnerem filmu je společnost Centropol Energy, a. s. 


Snímek se natáčel na indonéském ostrově Siberut
Snímek se natáčel na indonéském ostrově Siberut

S domorodci se tam setkali i herci Ivan Franěk či David Švehlík. Foto: 2x Bontonfilm
S domorodci se tam setkali i herci Ivan Franěk (vlevo) či David Švehlík (vzadu). Foto: 2x Bontonfilm

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 25.7.2023 / 25.7.2023 | Zveřejnit od: 25.7.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém