Orientační nabídka


 

Spolupráce krajského úřadu s odbory v rezortu školství

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Tisková zpráva z 15. 11. 2007

Spolupráce krajského úřadu s odbory v rezortu školství

V Ústeckém kraji působí v každém z původních sedmi okresů oblastní organizační jednotka Českomoravského odborového svazu pracovníků školství. Odborové organizace pracují při jednotlivých školách a dalších školských zařízeních. Na území Ústeckého kraje působí krajská organizační jednotka pod vedením předsedkyně Boženy Seifertové. Každé dva měsíce se setkávají pracovníci odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu s odboráři, aby společně vyřešili případné problémy s financováním mezd, odvodů a učebních pomůcek. Tyto schůzky se konají již od roku 2003, kdy byly obecní školy a školská zařízení převedeny v rámci financování přímých nákladů do působnosti krajů.

   Přes počáteční problémy, kdy se tvořily v roce 2003 nové školy a školská zařízení a kdy schůzky byly opravdu bouřlivé, se v dnešní době řeší již ojedinělé případy. V rámci přenesené působnosti rozděluje kraj finanční prostředky, které jsou kontrolovány Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR jako poskytovatelem dotace. Tato činnost je kontrolována také odbory. Počátkem roku, kdy se zpracovávají finanční normativy pro daný rok, bývá návrh těchto normativů předkládán také odborářům, aby se vyjádřili k jejich výši a případnému přerozdělení. Připomínky přijímají pracovníci krajského úřadu nejen od odborářů, ale i od jednotlivých ředitelů škol. Je však samozřejmé, že finanční prostředky jsou omezené a nelze vyhovět všem. Přesto lze konstatovat, že od roku 2002, kdy kraje začaly školy a školská zařízení financovat, se Ústecký kraj v tabulkách výše přidělených prostředků na jednoho pracovníka posunul ze 7. - 8. místa na 1. - 3. místo.

   Tento posun není pouze aktivitou úředníků ve spolupráci s odbory, i když velká část jejich úsilí je výsledkem zlepšení financování. Na počátku všeho ale bylo rozdílné financování v příjmech jednotlivých krajů, to však bylo zásluhou celorepublikových odborů dorovnáno. Dnešní setkání s odboráři je na bázi spolupráce, kdy jsou odboráři žádáni, aby vyhledávali připomínky a problémy, které se mohou řešit a tak se předešlo případům, kdy se pouze „hasí požár“.

Připravili pracovníci odboru školství, mládeže a tělovýchovy

Krajského úřadu Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 15.11.2007 / 15.11.2007 | Zveřejnit od-do: 15.11.2007-14.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém