Orientační nabídka


 

Stále více zahraničních turistů objevuje Ústecký kraj

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Stále více zahraničních turistů objevuje Ústecký kraj
"Ústecký kraj začíná být pro turisty stejně atraktivní jako Jižní Čechy, které jsou obecně považovány za Mekku cestovního ruchu," konstatoval po jednání s ministrem pro místní rozvoj Radko Martínkem náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 22.7. 2005

 

Stále více zahraničních turistů objevuje Ústecký kraj

 

 

„Ústecký kraj začíná být pro turisty stejně atraktivní jako Jižní Čechy, které jsou obecně považovány za Mekku cestovního ruchu,“ konstatoval po skončení dnešního jednání s ministrem pro místní rozvoj Radko Martínkem náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka.

„Z informací prezentovaných na dnešním jednání vyplynulo, že cestovní ruch má v naší republice vzrůstající tendenci. Například v loňském roce vzrostl o 6 procent. Projevuje se to výrazně i v Ústeckém kraji. Co se týče počtu návštěvníků doháníme například Jihočeský kraj, který je jak známo velmi vyhledávanou lokalitou. Pokud jde o cíle zahraničních návštěvníků, dá se s nadsázkou říct, že Praha bere všechno, letos od ledna do března jí navštívilo 57 procent turistů, kteří do republiky přijeli. Ústecký kraj jich navštívila 3 procenta, na první pohled se může zdát, že je to málo, ale když si uvědomíme, že do Jihočeského kraje míří 5 procent turistů a například na Vysočinu jedno procento, je to podle mě velmi dobrý výsledek. Dovolím si z těchto čísle odvozovat, že zahraniční turisté postupně objevují krásy našeho regionu. Máme jim rozhodně co nabídnout a věřím, že jejich počet v budoucnu dál poroste,“ řekl Radek Vonka. „V tom mě utvrzuje i názor odborníků na cestovní ruch. Podle nich je v současné době Praha již na hranici své absorpční kapacity a je potřeba začít směrovat zahraniční návštěvníky i do dalších regionů,“ dodal náměstek hejtmana.

Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj ČR v loňském roce navštívilo Českou republiku přibližně 95,9 milionů zahraničních turistů a z nich přes 6 milionů využilo na více jak čtyři dny ubytovacích služeb. Z toho bylo 26 % Němců, 11% Angličanů, 6% Italů, 5% Američanů , 5% Nizozemců a 4 procenta Slováků.

Naproti tomu Češi jezdí nejvíc do Chorvatska (23%), na Slovensko (12%),do Itálie (11%), Rakouska (7%), Franci (5%) Španělska (5%) a Německa (4,5%). „Já se letos přidám k 2,8 procentům českých turistů, kteří zamíří do Bulharska,“ poznamenal s úsměvem Radek Vonka.

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj loni utratili čeští turisté v České republice 18 a za hranicemi 50 miliard korun. „Je škoda, že v těch číslech je tak výrazný nepoměr. Rozhodně bych nechtěl bránit našim turistům, aby jezdili do zahraničí, ale líbilo by se mi, kdyby alespoň část z této sumy skončila v Ústeckém kraji. Myslím, že i v našem regionu se najdou místa, kde by se jim dobře utrácelo,“ poznamenal Vonka.

Účastníci jednání také diskutovali o možnostech dalšího rozvoje cestovního ruchu. V ČR pracují v této oblasti asi čtyři procenta lidí, což je stejné množství jako v zemědělství včetně lesního hospodářství. „Tato oblast může přitom dát obživu daleko většími počtu lidí, jednal jsem proto s ministrem také o spolupráci na přípravě strategie rozvoje  cestovního ruchu pro příští plánovací období Evropské unie v letech 2007-2013 a s ní související čerpání prostředků ze strukturálních fondů. Jejich správné využití by mohlo dalšímu rozvoji cestovního ruchu výrazně pomoci,“ uzavřel náměstek hejtmana Radek Vonka.

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek a náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka
Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek a náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.7.2005 / 29.7.2005 | Zveřejnit od-do: 22.7.2005-22.8.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém