Orientační nabídka


 

Stanovisko krajského hejtmana k dvěma tragédiím ve Vejprtech a České Kamenici

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Stanovisko krajského hejtmana k dvěma tragédiím ve Vejprtech a České Kamenici
Dvě tragedie z počátku roku 2007 mají kromě zmařených životů společného jmenovatele jednak v tom, že se udály v Ústeckém kraji, a jednak, že zmařené životy měla "na svědomí" honba za ziskem z nelegálního sběru kovového šrotu.
 

 
 

 

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 11. ledna 2007

Stanovisko krajského hejtmana k dvěma tragédiím ve Vejprtech a České Kamenici

 

Ve středu 10. ledna došlo v České Kamenici v Ústeckém kraji k tragédii, při níž zahynuli v troskách zříceného objektu dva muži. Za několik málo dní nového roku to bylo druhé neštěstí zcela podobného charakteru – první se událo druhý den nového roku ve Vejprtech na Chomutovsku a také, žel, s obětí na životě dvacetiletého muže.

            Dvě tragedie z počátku roku 2007 mají kromě zmařených životů společného jmenovatele jednak tedy v tom, že se udály v Ústeckém kraji, a jednak, že zmařené životy měla „na svědomí“ honba za ziskem z nelegálního sběru kovového šrotu.

            „Ústecký kraj nebyl a není vlastníkem ani jednoho ze zřícených objektů; ten první byl nevyužívanou budovou bývalé známé továrny ve Vejprtech, druhý zase někdejším skladem podniku ZZN v České Kamenici“, říká hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Obě opuštěné budovy byly řádně označené jako nebezpečný prostor, přesto je často i přes varování policie navštěvovali sběrači kovů, většinou ze sociálně slabších vrstev obyvatelstva.

            Hejtmana Jiřího Šulce samozřejmě obě tragédie silně znepokojily: „Pověřil jsem dnes ředitelku Krajského úřadu Ústeckého kraje paní Lydii Šťastnou, aby v rámci výkonu státní správy a stavebního dozoru okamžitě upozornila města a pověřené obce se stavebními úřady, na nutnost provádění kontroly, jak jsou zajištěny zchátralé stavební objekty v jejich katastrálních územích.“

            Dotace ve výši dvou miliónů korun, který dle včerejší informace nejmenované komerční televize, měly od ministerstva pro místní rozvoj dostat jednotlivé kraje ČR na zajištění chátrajících budov, jsou nepravdivé. Za stav podobných objektů zodpovídají jejich majitelé, a to v souladu se stavebním zákonem. Až tehdy, když majitel nenapraví stav objektu ohrožující zdraví a životy, nastupuje obec. Ta pak náklady na sanaci objektu zpětně vymáhá na majiteli (s výsledky značně nejistými). Ústecký kraj nese v souvislosti s výše zmíněnými tragédiemi už tak značně vysoké náklady třeba ze zásahů Zdravotnické záchranné služby, kterou sám zřizuje.     

 

připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 11.1.2007 / 12.1.2007 | Zveřejnit od-do: 11.1.2007-11.2.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém