Orientační nabídka


 

Starosta slovinského města Nova Gorica přijal zástupce Ústeckého kraje

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Starosta slovinského města Nova Gorica přijal zástupce Ústeckého kraje
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc spolu s osmičlennou delegací radních a zastupitelů kraje navštívil slovinskou Novou Gorici. Během jednání hejtman Jiří Šulc představitelům města přislíbil pomoc při hledání partnera v Ústeckém kraji.
 

 
 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7. 6. 2007

 

 

Starosta slovinského města Nova Gorica přijal zástupce Ústeckého kraje

 

   Tuto středu 6. června přijal starosta slovinského města Nova Gorica Mirko Brulc delegaci Ústeckého kraje vedenou hejtmanem Jiřím Šulcem. Nova Gorica v rámci Evropské unie už má partnery v Itálii nebo v  Německu, několik kontaktů má i v Čechách. Smyslem pozvání představitelů Ústeckého kraje do Nove Gorici bylo prověřit možnosti navázání partnerství právě v našem kraji. O tom, že zájem novogorických je opravdový,  svědčila i přítomnost místních novinářů a televize na jednání starosty Mirko Brulce s hejtmanem Jiřím Šulcem a jeho delegací.

    Na úvod setkání si zástupci obou samospráv navzájem své regiony představili. Nova Gorica má  včetně obcí, které pod její správu spadají, asi 36 tisíc obyvatel. Vznikla po druhé světové válce, když původní město Gorica připadlo Itálii. Nova Gorica tedy těsně ke „staré“ italské Gorici přiléhá.  Hranice mezi oběma městy nebyla ani v dobách Titovy vlády nijak přísně střežena. Obyvatelé Nove Gorici tak mohli být v kontaktu s demokratickým světem. Těsného sousedství s Itálií využívají v Nove Gorici i dnes. Ti sem jezdí nejen za levnějšími nákupy, ale především za hazardem. S nadsázkou se dá říct, že díky italským gamblerům je Nova Gorica slovinským Las Vegas. Ne všichni obyvatelé Nove Gorici  však pracují v kasinech – nechybí tu ani průmyslové podniky a v okolí zemědělské farmy, především vinařství.

     V Ústeckém kraji by Nova Gorica stála o partnerství s některým z měst; zájem však mají i o spolupráci mezi menšími společnostmi. Hejtman Jiří Šulc k tomu řekl: „Myslím, že i přes velkou vzdálenost nás leccos spojuje. I my hraničíme s velkou zemí, i my jsme se vyrovnávali s dědictvím socialismu. Vaši snahu hledat partnera v našem kraji podpoříme.“  Starosta nové Gorici Mirko Brulc zavtipkoval, že: „úspěch spolupráce by mohla zaručit i  podobnost příjmení obou představitelů – Brulc a Šulc.“

    V rámci návštěvy Nove Gorice zavítali představitelé Ústeckého kraje také na místní univerzitu, která byla založena v roce 1995. Je zaměřena především technickým směrem a z poloviny její činnost představuje vědecký výzkum. Jak řekla představitelka školy Tatjana Gregorčič: „Jsme mladá škola a máme zájem o navázání kontaktů s vysokými školami jinde v Evropě.“ Náměstek hejtmana a radní Ústeckého kraje Petr Fiala paní Gregorčič přislíbil, že se zasadí o zkontaktování univerzity v Nove Gorici s ústeckou Universitou Jana Evangelisty Purkyně. 

 

 

Informace o Slovinsku:

Republika Slovinsko vznikla v roce 1991 po rozpadu bývalé Jugoslávie. Je členem OSN, NATO a Evropské unie. Na více než dvaceti tisících čtverečních kilometrech žijí bezmála 2 miliony lidí. Od roku 1. ledna roku 2007 tu platí Euro. Země se může chlubit vysokým hospodářským růstem. HDP na obyvatele představuje 84% průměru EU.

Správně není země členěna na kraje, jen na obce, kterých je 210. V nejbližší budoucnosti se ovšem se správním rozdělením země na regiony počítá. V současnosti řeší politická reprezentace pouze jejich počet.

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 

Hejtman Jiří Šulc se zástupci slovinských médií
Hejtman Jiří Šulc se zástupci slovinských médií

Jednání na novogoričské radnici
Jednání na novogoričské radnici

Delegace Ústeckého kraje se starostou Nove Gorice Mirko Brulcem
Delegace Ústeckého kraje se starostou Nove Gorice Mirko Brulcem

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.6.2007 / 7.6.2007 | Zveřejnit od-do: 7.6.2007-7.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém