Orientační nabídka


 

Štola Marie Pomocné na Měděnci se letos návštěvníkům neotevřela

001
„Štola Marie Pomocné (Maria Hilfe) na Měděnci není v roce 2012 v provozu z důvodu neshody mezi majitelem přístupových pozemků a majitelem štoly. Obec vyčerpala všechny možné způsoby ve snaze o smírnou dohodu obou vlastníků. Je nám to moc líto, ale bohužel zatím je situace neměnná.“ Takové je oficiální vyjádření vedení obce Měděnec k provozu štoly v letošním roce.
Tisková zpráva ze 13. srpna 2012
 

 
 

„Zní to skoro neuvěřitelně, že neshody mezi majiteli připraví turisty o možnost návštěvy tak atraktivního místa,“ řekl k uzávěrce štoly Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch a dodává: „Hornická kulturní krajina Krušnohoří, kam patří také obec Měděnec, byla v polovině letošního roku zapsána na český předběžný seznam kulturních památek usilujících o zápis na prestižní seznam UNESCO. Je proto velká škoda, že právě v tak úspěšném roce zůstává štola Marie Pomocné na Měděnci pro návštěvníky uzavřena. Zejména pro turisty, kteří cestují právě za památkami spojenými s prestižní značkou UNESCO.“

 

Štolu Marie Pomocné můžete navštívit alespoň virtuálně na turistickém webu Brána do Čech na http://www.branadocech.cz/mista/562.stola-maria-hilfe-medenec/. Pokud vám tato prohlídka z pohodlí domova nebude stačit, nabízí vám web Brány desítky dalších zajímavých míst, která v Ústeckém kraji stojí za návštěvu.

 

Štola Marie Pomocné na Měděnci

Vrch Mědník u obce Měděnec je jako rudní ložisko znám již od 15. století. Dobývaly se zde stříbronosné a měděné rudy. Štola Marie Pomocné byla jak štolou těžební, tak štolou odvodňovací. V roce 1860 došlo k ukončení těžby a od roku 1910 byla štola zpřístupněna. V době 2. světové války tu došlo k závalu, štola v té době sloužila i jako protiletecký kryt. Od 90. let je průběžně provozována, definitivně zpřístupněna však byla až roku 2007 společně se soukromým muzeem hornictví. V roce 2012 je však kvůli neshodám mezi majitelem pozemků a majitelem štoly pro veřejnost uzavřena.

 

Připravila Mgr. Petra Ludwigová, Odd. regionálního rozvoje a cestovního ruchu KÚÚK

 

01
Vrch Mědník nad obcí Měděnec. Zdroj: www.branadocech.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 13.8.2012 / 13.8.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém