Orientační nabídka


 

Tři sta tisíc korun dal kraj do matematiky a fyziky

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Tři sta tisíc korun dal kraj do matematiky a fyziky
Ústecký kraj potřebuje mnohem více technicky vzdělaných odborníků, říká hejtman Jiří Šulc (na snímku).
 

 
 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 30. 11. 2007

 

Tři sta tisíc korun dal kraj do matematiky a fyziky

Sto padesát osm mladých studentů z Chomutovska se zdokonaluje v matematice a fyzice. Zapojili se do pilotního programu Ústeckého kraje a díky němu by se měli lépe připravit na studium na vysokých školách. Hejtman Jiří Šulc tuto aktivitu podporuje.

   „Říkám to snad při každé příležitosti – a cítíme to jistě všichni. Technicky vzdělaní lidí našemu regionu stále chybějí. Potvrzují to také investoři, kteří k nám do kraje přicházejí. Jejich požadavky nejsme schopni stoprocentně splnit, zkrátka na trhu práce na severu Čech technici nejsou. Máme v kraji stále nové a nové továrny, ale není kdo by v nich pracoval. Proto jsem rád, že se studenti středních škol, zatím na Chomutovsku, chopili a zajímají se o výukový projekt. Měl by je motivovat k tomu, aby především přechod do prvních ročníků vysokých škol zvládli bez větších problémů. Matematika a fyzika, jak bylo průzkumem zjištěno, bývá nejčastějším kamenem úrazu a studenti na těchto školách buď skončí nebo mají s učivem potíže,“ vysvětluje Jiří Šulc.

   První část pilotního projektu se zaměřila na absolventy středních škol, nastupující na školy vysoké. Tato fáze již skončila. Celkem se jí zúčastnilo 24 studentů, kteří v září absolvovali dvacet hodin intenzivní výuky matematiky a deset hodin fyziky. Druhá část projektu patří studentům posledních ročníků osmi středních škol Chomutovska. Možnosti zdarma se zdokonalit v matematice a fyzice využívá právě zmíněných 158 studentů. Na svých školách postupně absolvují 40 hodin výuky. Rozvržení předmětů, respektive kolik času věnují fyzice nebo matematice, to si každá škola určuje sama. Ústecký kraj na projekt pro začátek uvolnil 300 tisíc korun. Hejtman ale nevyloučil, že v budoucnu se projekt rozšíří i do dalších částí kraje. Na otázku proč pilotní projekt začal právě v Chomutově odpovídá: “Protože se tu sešli vhodní partneři. Kromě Ústeckého kraje se zapojil Magistrát města Chomutova, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem, střední školy Chomutovska a také ČVUT Praha, která má v Chomutově detašované pracoviště. Vše, co můžeme vykonat pro technickou vzdělanost žáků a studentů, motivovat je na technických vysokých školách, je pro náš průmyslový region jednoznačným přínosem, který přinese své ovoce jejich návratem jako vysokoškolsky vzdělaných odborníků,“ říká krajský politik a je přesvědčený, že cesta po níž se v Chomutově vydali, je správná.

Připravila:  Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení  tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741, 737 41 59 59

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 30.11.2007 / 30.11.2007 | Zveřejnit od-do: 30.11.2007-29.12.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém