Orientační nabídka


 

TZ Jiří Šulc podpoří připravovaný projekt na vybudování polygonu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
TZ Jiří Šulc podpoří připravovaný projekt na vybudování polygonu
Ředitel Střední školy technické v Mostě Velebudicích Jiří Škrábal, děkan Technické univerzity v Liberci Petr Louda a předseda dozorčí rady společnosti VIA Praha Pavel Šefl se setkali (3.10.) s hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem, aby ho seznámili s připravovaným záměrem, respektive projektem, který se týká výukového a tréninkového polygonu pro odbornou přípravu zaměstnanců investorů v průmyslových zónách Ústeckého kraje.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  4.10.2006

Jiří Šulc podpoří připravovaný projekt na vybudování polygonu

 

Ředitel Střední školy technické v Mostě Velebudicích Jiří Škrábal, děkan Technické univerzity v Liberci Petr Louda a předseda dozorčí rady společnosti VIA Praha Pavel Šefl  se setkali  (3.10.) s hejtmanem Ústeckého kraje Jiřím Šulcem, aby ho seznámili  s připravovaným záměrem, respektive  projektem, který se týká výukového a tréninkového polygonu pro odbornou přípravu zaměstnanců investorů v průmyslových zónách Ústeckého kraje.

 Hejtman  vyslovil pilotnímu projektu aktivní podporu a záštitu a  současně vyjádřil přesvědčení, že se do jeho realizace zapojí také řada dalších subjektů, například úřady práce,  Krajská hospodářská komora,  regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvestu,  ale rovněž střední průmyslové školy, včetně Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Děkan  nejstarší české technické univerzity zdůraznil, že vysoká škola je připravena do projektu vstoupit, neboť projekt zapadá do strategické vize školy. Ta by tzv. „ušila „ na míru pro polygon takové programy, které by v praxi absolventi odborné přípravy zúročili v průmyslových zónách na pracovničtí  tamních investorů.

Podle ředitele mostecké střední technické školy, která je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, bude zajišťovat ve svých prostorách  odbornou přípravu pracovníků na úrovni středních výrobních úseků a montážních dělníků formou zacvičení a zaučení na trenažérech simulujících reálné procesy a operace  výroby v závodech investorů. „Cílem je naučit absolventy základním znalostem, vycvičit konkrétním dovednostem a vytvořit základy nezbytných návyků, potřebných pro zabezpečení bezproblémového chodu výroby a maximální kvality produkce,“ informoval Jiří Škrábal. Cílem je podle něho rovněž snížení fluktuace zaměstnanců a nákladů, určených na jejich zácvik ze stany investora.  V rámci projektu chce škola zajistit nábor uchazečů ve spolupráci s úřady práce v regionu a  jejich personální audit. Cílovými skupinami lidí by byli žáci posledních ročníků studijních a učebních oborů, nezaměstnaní a osoby ohrožené ztrátou zaměstnání .

Hejtman Jiří Šulc zdůraznil, že odborná příprava  lidí je zásadním předpokladem pro ucházení se o pracovní místa na pracovištích současných i budoucích investorů,  která zanedlouho vzniknou kupříkladu v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. „ Myšlenka je to výborná, ale nemyslím si, že to bude tak jednoduché. Každopádně je třeba reálně přemýšlet kde v prvé řadě  sehnat finanční prostředky.  Určitě se obrátíme na CzechInvest, který má řadu možností a umí peníze získat. Nabízí se také myšlenka využít evropské peníze, jenže čas je náš nepřítel, my je potřebujeme velice brzy.  Oceňuji také, že chuť spolupracovat a zajistit práce na projektu, kterou  projevila  Technická univerzita, fakulty strojírenství a mechatroniky  v Liberci. Osobně zastávám názor, že technické obory musí dostat znovu svůj ztracený  lesk a prioritu. Téměř,  bohužel,  vymizely, protože studenti raději volí obory jiné. Jenže dnešní aktuální potřeby nejen našeho  kraje, ale především investorů, kteří k nám přicházejí nebo se již zde etablovali,  se vracejí k tradičním oborům a těm, jejichž základem je technika. Tento obor má  prostě budoucnost,“ zdůraznil Jiří Šulc. Souhlasil s myšlenkou děkana Petra Loudy, který  je přesvědčený, kdyby  „generálové průmyslových podniků“ zveřejnili informace o platech zaměstnanců  ve svých firmách, dokázali by se uchazeči o místa  lépe orientovat a rozhodovat. „Dozvěděli by se tak  za co budou placeni, jak a především jestli budou mít stabilní práci. To jsou  důležité aspekty, které dnes zajímají veřejnost, zejména v oblastech, kde je vysoká nezaměstnanost,“ dodal děkan. Hejtman zdůraznil, že  projektu  na svět pomůže také politická podpora v jednotlivých regionech. „ Kromě toho je třeba oslovit další subjekty, mám na mysli i  zástupce měst a obcí, jsou většinou zřizovatelé  základních škol,   řekl zástupce kraje a  nezříkal se ani  lobbyingu u ministra pro místní rozvoj. Pilotní projekt polygonu pro odbornou přípravu zaměstnanců investorů v průmyslových zónách Ústeckého kraje by jeho autoři a spolupracovníci chtěli realizovat již v roce 2007.

 

 

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

(Zleva) Jiří Skrábal, hejtman Jiří Šulc, Petr Louda  a  Aleš Konopásek.
(Zleva) Jiří Skrábal, hejtman Jiří Šulc, Petr Louda a Aleš Konopásek.

(Zleva) Pavel Šefl a Jiří Škrábal u hejtmana.
(Zleva) Pavel Šefl a Jiří Škrábal u hejtmana.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 4.10.2006 / 4.10.2006 | Zveřejnit od-do: 4.10.2006-4.11.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém