Orientační nabídka


 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil s DPÚK správní řízení kvůli monopolu

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Jiří Šulc podal na vedení DPÚK trestní oznámení pro podezření z vydírání a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil s DPÚK v této věci správní řízení.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 3.8.2006

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil s DPÚK správní řízení kvůli monopolu

 

Krizovou situaci ve veřejné autobusové dopravě, trvající třetí den, se dnes zabývali představitelé Ústeckého kraje na pracovní poradě s představiteli krajského úřadu. Konstatovali, že přetrvává situace, kdy Dopravní podnik Ústeckého kraje pozastavil provoz většiny jím provozovaných spojů veřejné autobusové dopravy a znemožnil tak občanům cestování za prací nebo za jejich zájmy.

Krajská rada byla dále seznámena s rozhodnutím smluvního partnera Ústeckého kraje, ČSAD Česká Lípa, který se rozhodl stáhnout svou žádost z 9. června 2006 o vydání licencí na spoje, k nimž v jarním otevřeném koncesním řízení získal právo provozovat je s dotací kraje na krytí jejich ztrát za předpokladu, že kraj jejich provozování u něj objedná. „Věříme, že jednání s představiteli ČSAD Česká Lípa budou přesto obnovena, od včerejšího dne mají připravené k předání licence o které požádali a které si, i kvůli údajnému zaneprázdnění představitelů společnosti, nemohli vyzvednout včera a ani dnes,“ konstatoval hejtman Jiří Šulc. Krajští radní dále vzali na vědomí, že dopravce stažením své žádosti o vydání 197 licencí k autobusovým linkám neumožnil dopravnímu úřadu vypořádání připomínek a tím znemožnil obnovení autobusové dopravy v tomto týdnu.

Radní také vzali na vědomí, že mediálně sledované svévolné přerušení autobusové dopravy ze strany DPÚK vzbudilo značnou pozornost u jiných dopravních firem v celé zemi, které se krajskému úřadu ozývají s nabídkami pomoci. S konkrétní nabídkou v podobě posílení některých vlaků a také na využití autobusů v majetku společnosti se na Ústecký kraj obrátily i České dráhy a.s.. „Česká legislativa bohužel nepředpokládá situaci, jakou DPÚK zcela cíleně vytvořil. Oceňujeme všechny nabídky, ale musíme také zvážit jejich možné právní dopady, zejména ve chvíli, kdy nás DPÚK již v několika případech zažaloval,“ uvedl hejtman Jiří Šulc. Jednání krajské rady bude pokračovat ve večerních hodinách, kdy bude oznámen výsledek jednání s Pavlem Knechtem, ředitelem DPÚK. Tomu hejtman nabídl obnovení původní smlouvy o závazku veřejné služby z loňského roku s jedinou podmínkou. Zahájí původní rozsah autobusové dopravy zítra, tj. v pátek 4. srpna.

Nejvyšší představitel kraje podal na vedení DPÚK trestní oznámení pro podezření z vydírání a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Tiskové agentury dnes informovaly o tom, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zareagoval na podnět k šetření krajského úřadu ve věci zneužití dominantního postavení ze strany DPÚK a ÚOHS zahájil s DPÚK v této věci správní řízení. „Jsem rád, že stát konečně pochopil, že problém s DPÚK přesahuje hranice Ústeckého kraje. Veřím,  že antimonopolní úřad využije svých kompetencí k ochraně práv vyplývajících ze zákona a to jak ve prospěch Ústeckého kraje, tak i jeho obyvatel, které DPÚK nechává stát třetí den na ulici,“ konstatoval hejtman Jiří Šulc.

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 3.8.2006 / 3.8.2006 | Zveřejnit od-do: 3.8.2006-3.8.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém