Orientační nabídka


 

Ústecký kraj čeká na konkrétní podmínky využití strukturálních fondů Evropské unie

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Ústecký kraj čeká na konkrétní podmínky využití strukturálních fondů Evropské unie

Tisková zpráva ze dne 21.1.2003

     O společných přípravách Ústeckého a Karlovarského kraje na využití prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie dnes (úterý 21.1.2003) jednala regionální rada regionu soudržnosti severozápad, složená z představitelů obou krajů a rozvojových agentur, s experty ze Skotska. Tito pracovníci tamních nevládních agentur na základě „twinningových“ smluv mezi EU a českou vládou pomáhají regionům zvládnout požadavky agendy Bruselu při žádostech o dotace.

     Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc uvedl, že náš kraj je organizačně na využití strukturálních fondů připraven, neboť vytvořil poradenskou síť a zřídil na podporu přípravy projektů Fond regionálního rozvoje. V něm je podle informace člena rady Ústeckého kraje Vlastimila Doležala pro letošní rok 50 milionů korun. To je stejná částka, kterou by se měl Ústecký kraj v letech 2004-2006 podílet na spolufinancování projektů podpořených strukturálními fondy Evropské unie.

      Problém však hejtman Jiří Šulc vidí v tom, že „strukturální fondy připomínají Yettiho, nikdo ho neviděl a všichni o něm mluví“. Navíc zatím z Ministerstva pro místní rozvoj nepřišly ani požadavky na formální a obsahovou stránku projektů. Proto je nemožné o nich konkrétně informovat širší veřejnost. Jak doplnil zástupce hejtmana Pavel Tošovský, už nyní ale existuje „zásobník“ projektů, v němž by mělo být vždy více akcí, než stačí dotace uspokojit.

      Expert Laurie Russel, který se stará o využití strukturálních fondů v západním Skotsku, označil vytvoření Fondu regionálního rozvoje za vynikající myšlenku. „Když se začínalo v polovině osmdesátých let se strukturálními fondy ve Skotsku, neměli jsme tam takového nic, jen svou Lochnesskou příšeru,“ glosoval hejtmanovu poznámku o Yettim Laurie Russel. Na závěr podotkl, že úspěšné budou v Bruselu zpočátku jen ty projekty, které budou mít velký pozitivní dopad na obyvatele kraje. Podle něj by jedním z nich mohl být už existující plán vzniku integrovaného dopravního systému.

Připravil: Zbyněk Smetana, odd. informací a styku s veřejností

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 23.1.2003 / 23.1.2003 | Zveřejnit od-do: 21.1.2003-21.4.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém