Orientační nabídka


 

Ústecký kraj chce mít energeticky soběstačné obce

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj chce mít energeticky soběstačné obce
Obce Kovářská, Lkáň a Postoloprty se účastní pilotního projektu "Energeticky soběstačná obec v Ústeckém kraji", který kraj realizuje ve spolupráci s CZ Biom. "Základem projektu je zvýšení podílu tepelné a elektrické energie celkové spotřeby v obcích z obnovitelných zdrojů, které jsou v dané lokalitě k dispozici. Ideálem by bylo, kdyby tyto energie převažovaly a současně klesala jejich spotřeba," konstatoval Antonín Terber.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 26.9.2006

 

Ústecký kraj chce mít energeticky soběstačné obce

 

Obce Kovářská, Lkáň a Postoloprty se zapojily do pilotního projektu „Energeticky soběstačná obec v Ústeckém kraji“, který kraj realizuje ve spolupráci s CZ Biom – Českým sdružení pro biomasu. Projekt probíhal od června 2005 do července 2006 a v prostorách Ústeckého kraje k němu pod patronací člena krajské rady Antonína Terbera proběhl závěrečný seminář. Projekt sledoval vytvoření v rámci studie vzorový model energeticky soběstačné obce na území kraje a připravit tak podklady pro rozhodování a realizaci konkrétních projektů a opatření v oblasti úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů dosažitelných v konkrétních lokalitách. „Základem projektu je zvýšení podílu tepelné a elektrické energie celkové spotřeby v obcích z obnovitelných zdrojů, které jsou v dané lokalitě k dispozici. Lkáň je vysoce zemědělská oblast, kde mohou při uvažování nad obnovitelnými energetickými surovinami počítat se slámou nebo pěstovanými rychlerostoucími plodinami. Oproti tomu Kovářská má jako horská obec zcela jiné zdroje. V záměrech pro ni se uvažuje především s využitím dřevních štěpků a dalšího odpadu z lesnické produkce v okruhu 20 km. Součásní studie vypracované CZ Biomem jsou ale i další opatření – zateplení a lepší izolace domů, využití sluneční nebo větrné energie pro potřeby jednotlivých domácností. Teprve v kombinaci s obecní kotelnou na biomasu, například, dosáhneme cílů, které jsme si v rámci projektu určili. Zvýšíme podíl obnovitelných energií v poměru k energiím z fosilních paliv na daleko příznivější poměr, ideálem by bylo, kdyby tyto energie převažovaly a současně klesala jejich spotřeba,“ přiblížil některé závěry studie Antonín Terber.

Konkrétní výstupy studií pro obce v Ústeckém kraji mimo jiné navrhují soubory opatření, jimiž by v jmenovaných obcích mohlo být dosaženo, v rámci projektů financovaných především z evropských zdrojů, snížení spotřeby energie na úrovni 25% - 40%. „V obci Kovářská tento projekt přivítali. Tamní centrální kotelna spaluje lehký topný olej, což nesmírně zatěžuje obecní rozpočet. Pro Kovářskou je tedy navržen jednak přechod centrálního systému vytápění a výroby teplé vody na kotelnu spalující pelety (briketky z biomasy s příměsí uhlí) a současně v provedení důkladné tepelné izolace panelových domů v obci. Ve Lkáni se uvažuje o výstavbě zemědělské bioplynové stanice a většího zapojení jednotlivých domácností. Záměr pro Postoloprty počítá se změnou topného média využívaného při centrální výrobě tepla. Zatím tam spalují zemní plyn, ale bioamasa je, společně s využitím  individuálních slunečních kolektorů a společné zemědělské bioplynové stanice přijde daleko levněji,“ popsal konkrétní výhody projektu Energeticky soběstačná obec v Ústeckém kraji Antonín Terber.

 

 

Připravil : František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.9.2006 / 26.9.2006 | Zveřejnit od-do: 26.9.2006-26.10.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém