Orientační nabídka


 

Ústecký kraj : Dlouhotrvající sucho ovlivňuje stav vody

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj : Dlouhotrvající sucho ovlivňuje stav vody
"Vyzval jsem ředitele průmyslových podniků, aby prověřili všechny možnosti, kterými mohou jednotlivé podniky minimalizovat riziko vodohospodářské havárie, omezit oproti běžnému stavu množství nebo míru znečištění vypouštěných odpadních vod a popřípadě také snížit odběry vod na nezbytné technologické minimum," řekl zástupce hejtmana Radek Vonka.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 25.7.2006

 

 

Ústecký kraj : Dlouhotrvající sucho ovlivňuje stav vody  

 

Ústecký kraj se jako jeden z prvních začal zabývat stavem povrchových vod, které významně ovlivňuje současné horké počasí. Náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka poslal dnes dopis ředitelům průmyslových podniků, nacházejících se na území regionu.

    Ze závěrů mimořádné porady, kterou Radek Vonka svolal se správci povodí, vyplynulo, že vzhledem k nízkým průtokům a zvýšenému riziku kyslíkového deficitu v nádržích se snižuje samočisticí schopnost většiny vodních ploch v kraji. Jakost vod může ovlivnit  hospodářská činnost.  „Z toho důvodu jsem dnes poslal dopis ředitelům průmyslových podniků, aby prověřili všechny možnosti, kterými mohou jednotlivé podniky minimalizovat riziko vodohospodářské havárie, omezit oproti běžnému stavu množství nebo míru znečištění vypouštěných odpadních vod a popřípadě také snížit odběry vod na nezbytné technologické minimum,“ řekl zástupce hejtmana.

     Dlouhotrvající sucho má vliv na zhoršování jakosti a ekologického stavu povrchových vod. Odborníci nevyloučili, že v příštích týdnech může dojít ke zhoršení dostupnosti vodních zdrojů.     

    Správci Povodí Labe a Povodí Ohře neustále monitorují průtok a hladinu vody v tocích a oznámili, že na některých tocích již došlo k takovému poklesu průtoků, že na nich už není možné realizovat případně povolené odběry vody. V Ústeckém kraji jde prozatím o toky Liboc, Blšanka a Kamenice.

     „Krajský úřad proto doporučil vodoprávním úřadům, aby ve svých obvodech zajistily provádění mimořádného dozoru, který bude zaměřený především na odběry vody. Je nesmírně důležité, aby byly dodržovány minimální zůstatkové průtoky,“ uvedl Radek Vonka.

 

 

připravila : Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 203 663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

    

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 26.7.2006 / 26.7.2006 | Zveřejnit od-do: 25.7.2006-25.8.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém