Orientační nabídka


 

Ústecký kraj i Lesy České republiky s.p. pomáhají s Krušnohorskou bílou stopou

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Lesy České republiky, s. p., Ústecký kraj a upravovatelé běžeckých tratí na Krušnohorsku spolupracují v rámci projektu Krušnohorská bílá stopa.
 

 
 

Ústecký kraj i Lesy České republiky s.p. pomáhají s Krušnohorskou bílou stopou  

 

Lesy České republiky, s. p., Ústecký kraj a upravovatelé běžeckých tratí na Krušnohorsku spolupracují v rámci projektu Krušnohorská bílá stopa. 

 

          

Krušnohorská bílá stopa – tak se jmenuje projekt, který propojil běžecké trasy na krušnohorských hřebenech do unikátního celku. Do více než tří set kilometrového okruhu kilometrového okruhu, který 400 tisíci korunami podpořil Ústecký kraj, vyjeli v uplynulých týdnech první vyznavači bílé stopy. Krušnohorský klub, který projekt Krušnohorská bílá stopa připravil, ale kromě nadšení zaznamenal také informace o tom, že běžecké trasy nejsou bez chyby. Někteří běžkaři poukazovali na to, že stopa byla na některých místech rozježděná. Na vině prý byli jednak neukáznění majitelé čtyřkolek a údajně také lesníci. „Na základě těchto podnětů jsem se spolu s krajským radním Vlastimilem Doležalem sešel se zástupci Lesů České republiky. Jejich přístup byl vstřícný a konstruktivní a našli jsme společnou řeč. Shodli jsem se na tom, že bude možné sladit potřeby a zájmy Lesů České republiky a běžkařů. Kromě vyřešení zmiňovaných problémů s rozježděnou stopu jsme se bavili také o tom, jak do budoucna běžecké trasy ještě zatraktivnit,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Fiala, který převzal nad projektem záštitu.

Zástupci Lesů ČR se na zlepšení podmínek pro běžkaře v Krušných horách již podílejí. „Ve spolupráci s lyžaři jsme pomáhali s vytipováním tras po lesních cestách a z naší strany došlo k omezení jejich využívání po dobu sněhové pokrývky. Umožníme také běžkařům vstup do obory Fláje po Jihobřežní cestě pro propojení středisek Klíny a Dlouhá louka. Za připomenutí stojí také vybudováním lyžařské cesty pod Lichtanwaldem, které nás stálo zhruba 100 tisíc korun. Celkově jsme do podpory běžeckého lyžování na krušnohorsku investovali v poslední době několik set tisíc korun,“ řekl ředitel krajského inspektorátu Lesů České republiky Jan Ferkl.

Z jednání vyplynulo, že po 20. lednu by již běžecké stopy neměly být lesním provozem nijak rušeny, neboť práce v lese již budou ukončeny. Ještě během zimy bude také podél běžeckých tras instalováno standardní značení. Zástupci Lesů České republiky, Ústeckého kraje i Krušnohorského kubu se také dohodli na tom, že budou společně apelovat na ukázněné chování návštěvníků Krušných hor, aby nedocházelo k odhazování odpadků nebo vjíždění mimo vyznačené běžecké trasy. „Chceme, aby spolupráce s Lesy České republiky byla postavená na  vzájemné ohleduplnosti všech zúčastněných. Letos na jaře se sejdeme znovu, vyhodnotíme zimní sezónu a řekneme si, jak postupovat dál a co případně zlepšit,“ uzavírá náměstek hejtmana Petr Fiala.

            Podpora běžeckého lyžování ze strany Lesů České republiky vychází z tzv. Programu 2000. Tento program Lesy České republiky, s. p. přijaly již v roce 1999 na podporu a rozvoj veřejně prospěšných funkcí lesa. V rámci jeho realizace je prováděno například budování odpočinkových míst  v lese, údržba exponovaných cest, opravy a údržba regionálně a historicky významných objektů a staveb, péče o památné stromy a aleje a mnoho dalších aktivit.

      

 

 

Krušnohorská bílá stopa: spojuje stopy v oblasti Lesná, Klíny, Dlouhá Louka, Bouřňák, Fojtovice  a Telnice.  Pro běžkaře je tak připraveno zhruba 350 kilometrů tras, které navazují i na stopy na německém území. Nadmořská výška tras se pohybuje od 750 do 950 metrů, což dává záruku kvalitních sněhových podmínek. Ústecký kraj proto projekt podpořil. Za přispění 400 tisíc korun z fondu hejtmana byla loni zakoupena sněžná rolba k úpravě běžeckých stop v oblasti Dlouhé Louky, milion korun z rozpočtu kraje byl vyčleněn pro letošní rok na údržbu a značení spojených běžeckých tras, obdobně jako je tomu i u údržby a značení turistických tras a cyklotras.

Ústecký kraj i Lesy České republiky s.p. pomáhají s Krušnohorskou bílou stopou

Ústecký kraj i Lesy České republiky s.p. pomáhají s Krušnohorskou bílou stopou

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 18.1.2008 / 18.1.2008 | Zveřejnit do: 18.2.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém