Orientační nabídka


 

Ústecký kraj odmítl koncepci Severočeských dolů na rozšíření těžby do roku 2030

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj odmítl koncepci Severočeských dolů na rozšíření těžby do roku 2030
Rada Ústeckého kraje zamítla záměr Severočeských dolů a.s., "Lom Bílina - plán otvírky, přípravy a dobývání na období 2008 - 2030", ke kterému se vyjadřovala v rámci zákona o posouzení vlivů na životní prostředí v řízení EIA, prováděného Ministerstvem životního prostředí ČR. Krajští radní konstatovali, že v podkladech chybí řada řešení a požadují jejich dopracování.
 

 
 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 9. 3. 2007

 

Ústecký kraj odmítl koncepci Severočeských dolů na rozšíření těžby do roku 2030

 

Rada Ústeckého kraje zamítla záměr Severočeských dolů a.s., „Lom Bílina – plán otvírky, přípravy a dobývání na období 2008 - 2030“, ke kterému se vyjadřovala v rámci zákona o posouzení vlivů na životní prostředí v řízení EIA, prováděného Ministerstvem životního prostředí ČR. Krajští radní konstatovali, že v podkladech chybí řada řešení a požadují jejich dopracování. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc konstatoval, že krajská rada se shodla na hlavních připomínkách, zformulovaných do deseti základních bodů. „Od těžařských společností, především uhelných, očekáváme, že nabídnou občanům kraje moderní postupy, které nebudou zatěžovat životní prostředí více než je nutné. Toho jsme se ale zcela nedočkali, záměr předložený Severočeskými doly neřeší rekultivaci a revitalizaci vlastní těžní jámy, dokonce je v něm zpracovaný plán rozšiřování vnějších výsypek. To je plán z osmdesátých let a krajská rada takový záměr podporovat nebude. V našem usnesení, které jsme pracovně nazvali desatero, požadujeme, aby Severočeské doly předložily několik variant postupu těžby, zaměřily se na soulady navrženého řešení s územně - plánovací dokumentací dotčených obcí a pochopitelně i připravovaných Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje. Trváme na zpracování komplexního souhrnného plánu rekultivací a revitalizace území dotčeného těžbou, návrzích hydrické rekultivace, včetně podzemních vod. A to jsem z tohoto desatera jmenoval jen některé body,“ uvedl konkrétní závěry hejtman Jiří Šulc.

 

Požadavky Rady Ústeckého kraje na doplnění záměru Severočeských dolů a.s. :

1.         Soulad navrženého řešení s územně-plánovací dokumentací dotčených obcí, VÚC SHP a připravovaných Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje.

2.         Zpracování komplexního souhrnného plánu rekultivací a revitalizace území dotčeného těžbou, včetně návrhu hydrické rekultivace a vyhodnocení časového postupu rekultivací, se zdůrazněním maximálního možného urychlení rekultivace uvolněných vnějších výsypek a zahrnutí projektů a záměrů uplatněných obcemi dotčenými těžbou dolu Bílina, v rámci Koncepce odstraňování starých ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji

3.         Zpracování meteorologického modelu vzdušného proudění a kvantifikaci emisí polétavého prachu z plošných zdrojů, včetně částic polétavého prachu PM2,5, a to v kumulaci s provozy Úpravny uhlí Ledvice a Elektrárny Ledvice pro celé návrhové období, včetně návrhu opatření ke snížení imisní zátěže ovzduší a přiměřeného imisního monitoringu.

4.         Zpracování hydrologického modelu podzemních vod v území dotčeném navrhovanou těžbou, včetně kvantifikace důlních a odpadních vod s vyhodnocením dopadu jejich vypouštění na recipienty po celé návrhové období, včetně návrhu na uvedení dosavadního nakládání s vodami do souladu s legislativou (zohlednění imisních standardů platných od 1. 1. 2008) a návrhu gravitačního odvodnění jižní části zastavěného území Duchcova, která je postižena v časové souslednosti se založením výsypky Pokrok dlouhodobým vzestupem hladiny podzemní vody.

5.         Kvantifikace emisí hluku v kumulaci s provozy Úpravny uhlí Ledvice a Elektrárny Ledvice včetně obslužné dopravy, a to po celé návrhové období, včetně návrhu přiměřeného imisního monitoringu a zajištění realizace protihlukového valu pro obec Mariánské Radčice včetně souvisejících výsadeb protihlukového pásu dřevin dle požadavků znalců v oblasti protihlukové ochrany a ochrany přírody a krajiny, v dostatečném časovém předstihu.

6.         Zpracování podrobného posouzení vlivů záměru na zdraví a kvalitu života obyvatel a rozpracování konkrétních opatření k zamezení těchto vlivů, včetně zhodnocení dopadu realizace těchto opatření.

7.         Zpracování podrobného hodnocení vlivů na přírodu, životní prostředí a krajinu a rozpracování konkrétních opatření k zamezení těchto vlivů, včetně zhodnocení dopadu realizace těchto opatření.

8.         Návrh varianty přemístění Úpravny uhlí Ledvice tak, aby byly splněny hygienické limity hluku na přilehlou obytnou zástavbu v obci Chotějovice.

9.         Zpracování variantních řešení záměru především varianty, jež bude v souladu s územním plánem VÚC SHP a usnesením vlády ČR č. 444/1991.

10.       Zamezení zakládání jakýchkoliv dalších vnějších výsypek a zajištění ukládání celého odvalu na výsypky vnitřní.

 

 

 

Připravil: František Janačík, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 788

janacik.f@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 9.3.2007 / 9.3.2007 | Zveřejnit od-do: 9.3.2007-9.4.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém