Orientační nabídka


 

Ústecký kraj: Pracovní jednání odborníků kvůli vysokým teplotám

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Ústecký kraj: Pracovní jednání odborníků kvůli vysokým teplotám
Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka svolal pracovní jednání se zástupci Povodí Labe, Povodí Vltavy, Povodí Ohře, Krajské hygienické stanice, České inspekce životního prostředí a Hasičského záchranného sboru. Důvodem byly trvající vysoké teploty, které zvyšují rizika požáru, vyšší koncentrace škodlivin v ovzduší a zhoršování kvality vody.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 24.7.21006

 

Ústecký kraj : Pracovní jednání odborníků kvůli vysokým teplotám

 

 

Náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka svolal pracovní jednání se zástupci Povodí Labe, Povodí Vltavy, Povodí Ohře, Krajské hygienické stanice, České inspekce životního prostředí a Hasičského záchranného sboru. Důvodem byly trvající vysoké teploty, které zvyšují rizika požáru, vyšší koncentrace škodlivin v ovzduší a zhoršování kvality vody.

     Podle čl. 3 nařízení č. 5/2003 KÚ, vyhlašuje Krajský úřad Ústeckého kraje počátek a konec doby zvýšeného nebezpečí vzniku požárů na základě návrhu ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. Zástupce hejtmana  Radek Vonka již minulý týden žádal představitele HZS, aby ještě před víkendem vyhlásili zvýšené nebezpečí vzniku požárů.  „To se však nestalo a výsledkem je bohužel obrovský ničivý požár v Národním parku České Švýcarsko,“ říká Radek Vonka. Plk. ing. Jan Novotný z Hasičského záchranného sboru na pondělním pracovním setkání informoval  o tom, že na hašení požáru pracovalo 24 jednotek. Pomoc poskytly sbory z německé Pirny (zapůjčení pásových čerpadel do špatně přístupného terénu) a Ministerstvo vnitra (vrtulníky).

     Důležitým výsledkem setkání je fakt, že bude ještě dnes vyhlášeno nebezpečí zvýšeného vzniku požárů na území Ústeckého kraje.  

     Dále odbor životního prostředí Krajského úřadu Ústeckého kraje dopisem vyzve vlastníky lesů, aby monitorovali stav na jejich území a zatím lokálně zvažovali o vyhlášení zákazu vstupu do lesa.

     Jako jeden z prvních regionů v republice se Ústecký kraj zajímá také o stav vody v řekách. Ředitel Povodí Labe ing. Jindřich Zídek informoval o tom, že velké sucho může způsobit značné škody stejně jako povodně, a proto je současné situaci potřeba věnovat zvýšenou pozornost. V současné době je snížený průtok a hladina řeky Labe na území celého kraje. „Vzhledem k tomu, že území Ústeckého kraje v povodí řeky je jedno z nejníže položených, uvítal jsem účast zástupce Povodí Vltavy na dnešní pracovní schůzce. Tak, jako nám mohou na vltavských kaskádách pomoci při velké vodě, mohou nyní koordinovat postup i v období sucha,“ uvedl Radek Vonka.

     Nízký průtok zaznamenali také na některých potocích Povodí Ohře. Ing. Martin Cidlinský z Povodí Ohře ujistil, že vody pro zásobování obyvatel Ústeckého kraje je dostatek. Stav vody tocích je průběžně kontrolován, je stanoveno hygienické minimum průtoku vody, jehož kontrolu provádí  Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v součinnosti s Policí České republiky a správcem toku (Povodím Ohře).  ČIŽP dále provádí zvýšený dohled nad malými vodními elektrárnami.

     Další pracovní schůzka se uskuteční v pondělí 31. července v 8 hodin v budově Krajského úřadu Ústeckého kraje.

 

 

připravila: Šárka Roudnická, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 756, 737 20 3663

roudnicka.s@kr-ustecky.cz

Ústecký kraj: Pracovní jednání odborníků kvůli vysokým teplotám

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 24.7.2006 / 24.7.2006 | Zveřejnit od-do: 24.7.2006-24.8.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém