Ústecký kraj je vyhledáván slovenskou klientelou, která je s krajem spjatá rodinnými vazbami, či vzpomínkami na vojenskou službu, která do rozdělení Československa přivedla do Česka řadu Slováků. Zájem je tedy o konkrétní místa a turistické destinace, vycházející z naší společné historie. Druhá část klientely se zajímá o Ústecký kraj na základě dobře mířené propagace a doporučení známých. Letošní zájem byl o cykloturistickou nabídku, nabídku ubytovacích kapacit v oblasti Českého Švýcarska, hrady, zámky a historická města na Ohři.
Obchodní rada České republiky na Slovensku Jaroslav Kalfiř ocenil pestrost propagačních materiálů Ústeckého kraje, zejména ho zaujala cykloturistika na Labské stezce a v Českém Švýcarsku. „Každá příležitost představit region na mezinárodním veletrhu je zúročena ve zvýšeném počtu přijíždějících turistů,“ shrnula podstatu prezentace Ústeckého kraje v Trenčíně velvyslankyně Czech Tourismu na Slovensku Nora Gill a dodává: „Naše zastoupení v Bratislavě podporuje zvýšení povědomosti o Ústeckém kraji na Slovensku společnými prezentačními akcemi, novinářskými presstripy, dobře nastartovaná je konkrétní spolupráce se společností České Švýcarsko o. p. s., která je jednou z destinačních agentur Ústeckého kraje.“
Atmosféra veletrhu byla velice příjemná a jednolitý proud návštěvníků se přelíval mezi stánky. Ústřední stánek veletrhu, stánek Trenčianského samosprávného kraje, lákal mimo jiné i ochutnávkou krajové speciality Pohankové baby, kterou návštěvníkům nabízel i podával předseda Trenčianského samosprávného kraje Jaroslav Baška. Pro zajímavost, zde je její recept:
Pohanková baba
Suroviny: 1,5 kg brambor; 3 - 4 klobásky nebo uzené maso; 1 hrníček pohanky; 1 - 2 vajíčka; 2 cibule; 5 - 6 stroužků česneku; sůl, majoránka, mletý pepř, kmín, olej nebo sádlo.
Postup:
Nadrobno krájenou cibuli osmažíme na oleji (sádle). Přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu (uzené maso), kmín a vše smažíme 10 minut. Pohanku uvaříme v osolené vodě (jako rýži). Syrové oloupané brambory nastrouháme, vmícháme vařenou pohanku, osmaženou uzeninu s cibulkou, 1 - 2 vejce, dochutíme česnekem, solí a majoránkou.
Nalijeme na vymazaný pekáč a pečeme v troubě 1 až 1,5 hodiny.
Po vypnutí trouby necháváme pekáč uvnitř trouby pro vysušení -"baba se vysuší".
Připravila: Bc. Ellen Herzogová, Oddělení cestovního ruchu, Odbor regionálního rozvoje, KÚÚK
Obchodní rada České republiky na Slovensku Jaroslav Kalfiř ocenil pestrost propagačních materiálů Ústeckého kraje.
Stánek Czech Tourismu navštívila velvyslankyně České republiky na Slovensku Livia Klausová (s kyticí), ředitel Czech Tourismu Rostislav Vondruška (třetí zleva) a předseda Trenčianského samosprávného kraje Jaroslav Baška (zcela vpravo).
Předseda Trenčianského samosprávného kraje Jaroslav Baška servíroval místní specialitu - Pohankovou babu.