Hlavním cílem kulinářské akce bylo představit veřejnosti místní a regionální speciality ze všech členských zemí a ukázat platnost základního motta EU „Jednota v rozmanitosti“. Tradiční jídla a nápoje se na náměstí podávaly celé odpoledne od 12 do 20 hodin a návštěvníci si zde pochutnali například na kyperských plněných vinných listech koupepia, maďarském guláši nebo italském telecím ossobuco. Gastronomický zážitek poodhalil účastníkům akce i něco z historie a národního dědictví jednotlivých zemí, jelikož jídla a nápoje servírovali zástupci příslušného členského státu, kteří ochotně odpovídali na dotazy týkající se svých kultur a zemí. Národní stánky také nabízely množství informačních brožur a letáků na podporu cestovního ruchu do svých domovin.
Úvodní řeč pronesl starosta Ixellu pan Willy Decourty a také radní, paní Delphine Bourgeois, za účasti zástupců všech 27 členských zemí, většinou velvyslanců, a za účasti místopředsedkyně Evropského Parlamentu, paní Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, a pana Oliviera Chastela, státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Českou republiku na akci zastupovalo Velvyslanectví ČR v Belgii, CzechTourism a většina českých a moravských krajů, jež poskytly své tradiční regionální potraviny a nápoje. Ústecký kraj se prezentoval opět ústeckými a roudnickými klobásami of firmy Procházka, s.r.o., Severočeskými tyčinkami, lineckým pečivem a sněhovým bézé pekárny INPEKO Ústí nad Labem a likéry Klášterní tajemství, Stará myslivecká a Vaječný sen pocházející z ústecké likérky Granette. Jako již tradičně, český stánek byl díky svým výborným tradičním pokrmům, nápojům i pohostinnosti jeden z těch nejoblíbenějších.