Orientační nabídka


 

Ústecký tým RobUL skvěle reprezentoval Evropu na mezinárodní soutěžit First v Chicagu. Obsadil 35. místo

Soutěžní den FIRST Robotics Competition v USA je vyvrcholením několikaměsíční přípravy týmů účastnících se této soutěže a dává studentům možnost uplatnit své dovednosti v reálném světě a získat cenné zkušenosti z oblasti vědy, technologie, inženýrství a matematiky.
Tisková zpráva ze dne 9. dubna 2024
01
 

 
 

 

Této prestižní mezinárodní soutěže se poprvé a jako jediný z České republiky účastnil tým žáků ze středních škol Ústeckého kraje RobUL, který s pomocí expertů podpořilo a díky získání sponzorů zafinancovalo Inovační centrum Ústeckého kraje. Tým po několik měsíců tvrdě pracoval na zadání od organizátorů soutěže a výsledkem bylo dálkově ovládané a částečně autonomní robotické vozítko, které dokáže vhazovat kroužky do předem vymezeného prostoru a plnit další úkoly. Povedlo se a studentský tým před Velikonocemi odcestoval do amerického Chicaga, aby se v průběhu svátků poměřil co do kvality provedení, rychlosti i vlastností robota s 50 týmy z celého světa. 

Týmu od začátku věřila i radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková: „Mám ohromnou radost. Tým RobUL svou kreativitou a schopnostmi reprezentuje skvěle nejen naše město a kraj, ale i Českou republiku. Je to dobrá propagace našeho regionu a pro žáky samotné to znamená spoustu zkušeností a věřím, že i skvělé zážitky.“ 

Ústecký tým RobUL z deseti odehraných kvalifikačních zápasů třikrát vyhrál. Díky tomu se stal jedním z nejlepších nováčků soutěže a umístil se na krásném 35. místě celkem z 50 týmů.

“Vzhledem k tomu, že soutěž slaví 35. výročí a některé týmy soutěží pravidelně od prvního ročníku, mají více zkušeností, partnery zvučných jmen a podporu v řádech stovek tisíc USD, reprezentoval tým RobUL Evropu, Českou republiku a Ústecký kraj více než skvěle,” přidává komentář ředitel ICUK Martin Mata a jeden z hlavních iniciátorů postavení ústeckého týmu. 

Vítězství letos získala aliance sestávající ze středních škol z Chicaga a Havaje. Nepříjemná rivalita však mezi týmy nepanovala, dva dny před soutěží dokonce jedna z místních škol nabídla ústeckému týmu možnost sdílet prostor pro trénování spolu s několika dalšími týmy v Aviation Institute of Maintenance, kde mají místní možnost trénovat a na soutěž se připravovat celoročně. 

„Tento ročník byl velmi náročný a plný emocí. Během soutěže bylo vidět, že tým RobUL ostatní berou velmi vážně a s trochou štěstí, neutuchající snahy a energie budeme v budoucnu patřit k těm nejlepším. Jako nováček jsme byli jednoznačně nejlepším týmem,“ komentuje výsledek projektová manažerka ICUK Tamara Klein, která celý projekt za ICUK řídila a doprovodila tým na soutěž. 

Více informací se dozvíte na stránkách ICUK.

01
Tým RobUL (ZDROJ: ICÚK)

 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 9.4.2024 / 9.4.2024
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém