Orientační nabídka


 

Ústecký kraj a Česko svítí modře!

logo
Dnem 2. dubna odstartuje druhý ročník osvětové kampaně ČESKO SVÍTÍ MODŘE. Cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o problematice autismu a vyjádření podpory lidem s poruchami autistického spektra (PAS) a jejich blízkým. Budova krajského úřadu se tak zítra rozsvítí modře a svou podporu vyjádří modrou košilí s kravatou předseda Poradního orgánu hejtmana pro handicapované Pavel Csonka. Do kampaně se zapojí mj. Základní škola profesora Zdeňka Matějčka, Most, příspěvková organizace Ústeckého kraje, která vzdělává i děti s autismem a také Městské divadlo v Mostě.
Tisková zpráva ze dne 1. dubna 2015
 

 
 

 

Jak se zapojit do kampaně?

1. Rozsvícením symbolu kampaně – modrého světla.

2. Modrým prvkem oblečení nebo doplňkem.

3. Šířením informací o kampani prostřednictvím letáků, sdílením odkazů.

4. Účastí na některé z akcí ve Vašem okolí.

 

Proč modrá barva? Je symbolem komunikace – jedné ze tří oblastí, které jsou pro osoby s PAS problematické a pro vzájemné porozumění zcela zásadní. Svoji podporu lidem s PAS můžete vyjádřit modře laděným oblečením nebo jeho doplňky, účastí na některé z akcí, nasvícením objektu na modro. Právě 2. duben byl OSN stanoven Světovým dnem zvýšení povědomí o autismu – WAAD a potrvá do konce měsíce.

 

Základní škola profesora Zdeňka Matějčka, Most, příspěvková organizace Ústeckého kraje, vzdělává žáky se specifickými vývojovými poruchami učení a specifickými poruchami chování, současně integruje žáky s kombinovaným postižením nebo smyslovými vadami. Tato jedinečná škola svého typu v Ústeckém regionu vzdělává také děti s poruchou autistického spektra. Škola pořádá speciální  Klub tygříků. Cílem práce s autistickými dětmi je nabytí takových sil, jako má právě tygřík, proto nese klub tento název. Škola také pořádá pro rodiče a jejich děti s PAS, které navštěvují i běžné ZŠ v regionu, na podporu kampaně následující dubnové akce:

 

9. 4. 2015 – Pochod na Ressl – naučná stezka Ressl

- zapojení rodičů a široké veřejnosti

- sraz v 9.00 hod. před školou ZŠ prof. Zdeňka Matějčka

- akce bude ukončena kolem 12. hodiny

- Cíl pochodu: Uložení modrého kamene do skrýše jako poklad pro rok 2016

10. 4. 2015 – „ Den v modrém“

- žáci i učitelé se zapojí do akce modře laděným oblečením nebo doplňkem

16. 4. 2015 – Výroba koláže 

- akce bude probíhat od 14 hod. ve výtvarném ateliéru ZŠ prof. Zd. Matějčka

- rodiče i žáci vyrobí koláž s fotografiemi z akcí ze dne 9. 4. a 10. 4. 2015

 

Ředitelka školy PhDr. Hana Ajmová  a pedagogický  sbor srdečně zvou všechny děti i rodiče. Informace o aktivitách školy naleznete na stránkách http://www.zsdysmost.cz/

 

logo

http://www.nadejeproautismus.cz

Autismus - porucha autistického spektra (PAS) je zdravotní, neurovývojové postižení, ovlivňující psychický vývoj člověka. Jedná se o stále diskutovanější problém současné společnosti a to jak z hlediska závažnosti tohoto handicapu, tak z hlediska četnosti jeho výskytu. Typické pro ně je, že potřebují pevný řád.

V současnosti žije s tímto handicapem víc než 1,6 % populace Evropy. Dítě nebo člověk s autismem nerozumí svému okolí, nechápe časoprostorové vztahy, nerozumí emocím druhých a trpí tzv. sociální dyslexií. Protože se nedokáže vcítit do druhých, nechápe ani, jak a proč s ostatními komunikovat. Selhává v představivosti, plánování činností, imitaci a hře, sebepojetí. Jeho vývoj je tím výrazně narušen. Nechápe sociální interakce i pochvalu, proto selhává v motivaci k učení se novým věcem. Z toho plyne problémové chování. Takový člověk prožívá mnoho úzkostí, které bez odborné pomoci nedokáže překonat.

Cílem propojení sil je dosáhnout statusu PAS jako diagnózy, kterou je potřeba brát se stejným respektem jako postižení, která jsou lidem známa staletí. Říká si o to ​i rapidně​ rostoucí řadou počtu výskytu. Nejde o diagnózu samotnou, jedná se o důstojný život lidí, kteří s ní žijí. Je nejvyšší čas přestat před tristní skutečností zavírat oči. Kdo, když ne Vy, kdy, když ne teď? Jak, když ne spolu?

Většina problémů, se kterými rodiny s dětmi s PAS a dospělé osoby s PAS žijí, vychází z neinformovanosti veřejnosti. Bohužel jak z laické, tak často i z odborné. Podle odhadů žije v České republice na 100 000 osob s PAS. Autismus však neovlivňuje život jedné osoby, ale celé rodiny, ve které osoba s PAS žije. S odsuzováním okolí, s neochotou úřadů, s neadekvátní zdravotní a sociální péčí, se sociální izolací, s nezájmem těch, kteří by zájem mít měli, se tedy potýká až půl milionu obyvatel naší země. Možná i více…

Následující body se týkají situací, kdy se lidé s autismem ocitnou v potížích a podlehnou panice – potom je obzvláště důležité pamatovat na zdánlivé drobnosti, které mohou rozhodnout mezi úspěšným zvládnutím či totálním selháním na obou stranách:

1) JEDNEJ PŘEDVÍDATELNĚ

2) PLÁNUJ

3) NEKŘIČ

4) PTEJ SE JASNĚ

5) MLUV JEDNODUŠE

6) BUĎ TRPĚLIVÝ

7) ROZUMĚT A VĚDĚT

8) JAKÝ JE DEN?

9) OMEZUJ POHLED DO OČÍ

10) DEJ NAJEVO POCHOPENÍ

 

Více informací a možnost registrace nasvícených budov či jiných forem podpory kampaně naleznete na webových stránkách platformy Naděje pro Autismus, kde mohou být zveřejněny Vaše fotografie, letáky, videa atd.

                                     http://www.nadejeproautismus.cz/kampan-2-dubna/

 

Registrací na portálu Naděje pro Autismus, pomůžete zaplnit nejen „modrající“ mapu ČR, ale také bílá místa v povědomí veřejnosti o problematice života osob s autismem.

 

 

Kampaně se účastní i Městské divadlo Most http://www.divadlo-most.cz/cz/archiv-clanku/aktuality/divadlo-a-cesko-sviti-modre/

 

 

plakát

foto
Takto svítila Česká republika v roce 2014

logo


 

 

obrázek
Nadpis
Text text text text text text text text text text text text text text text text
text text text text text text text text text text text text text text text text
text text text text text text text text text text text text text text text text


 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 1.4.2015 / 1.4.2015 | Účinnost od-do: 1.4.2015-1.5.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém