Orientační nabídka


 

V Karlových Varech se sešli představitelé Regionu soudržnosti Severozápad

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Už koncem roku by Ústecký a Karlovarský kraj mohly začít čerpat peníze ze strukturálních fondů určené na období 2007-2013. Představitelé Regionu soudržnosti Severozápad, který zahrnuje Ústecký a Karlovarský kraj, totiž schválili Regionální operační program opravený podle připomínek Bruselu.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 22.6. 2007

 

V Karlových Varech se sešli představitelé Regionu soudržnosti Severozápad

 

Už koncem roku by Ústecký a Karlovarský kraj mohly začít čerpat peníze ze strukturálních fondů určené na období 2007-2013. Představitelé Regionu soudržnosti Severozápad, který zahrnuje Ústecký a Karlovarský kraj, totiž schválili Regionální operační program opravený podle připomínek Bruselu.

 

Ve čtvrtek 21. června se na Krajském úřadě Karlovarského kraje sešel Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Náplní jednání Výboru bylo schválení upraveného Regionálního operačního programu (ROP) NUTS II Severozápad. Tento operační program byl totiž před několika měsíci předložen ke schválení Evropské komisi, která ho ale vrátila s připomínkami k přepracování. Region soudržnosti Severozápad připomínkám Evropské komise vyhověl a materiál upravil. Nyní ho znovu odešle Evropské komisi. Pokud bude upravený dokument odsouhlasen, bude moci Region soudržnosti Severozápad – tedy Ústecký a Karlovarský kraj - začít už koncem roku čerpat peníze ze strukturálních fondů.  

     ROP NUTS II Severozápad se zaměřuje na zlepšení dopravní dostupnosti a propojení regionu vč. modernizace prostředků veřejné dopravy, podporu rozvoje infrastruktury, služeb cestovního ruchu, přípravu menších podnikatelských ploch a zkvalitnění vzdělávací, sociální a zdravotnické infrastruktury.

      NUTS - La Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques - územní statistická jednotka EU.

EU zná osm úrovní NUTS. Jednotlivé úrovně jsou definovány počtem obyvatel a rozlohou. Současné správní členění České republiky na kraje odpovídá úrovni NUTS III – tzn. oblast se 150 tisíci až 800 tisíci obyvatel. Proto, aby mohla být využívána podpora z strukturálních fondů EU, byla naše země po vstupu do Evropské unie rozčleněna na území odpovídající NUTS II. Tedy na jednotky, kde žije 800 tisíc až 3 miliony lidí. Tyto Tzv. Regiony soudržnosti se vytvořily se zpravidla sloučením 2 až 3 krajů. Pouze Středočeský a Moravskoslezský kraj vytvářejí NUTS II samotné. Hlavní město Praha je mimo toto členění.

       NUTS II spadá do evropského cílů „Konvergence“ a „Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost“, které jsou financovány ze strukturálních fondů, tedy z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Fondu soudržnosti.

 

S pomocí materiálů získaných na www.strukturalni-fondy.cz a www.nuts2severozapda.cz připravila:

 

Veronika Kindlová, tisková mluvčí

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.6.2007 / 22.7.2007 | Zveřejnit od-do: 22.6.2007-22.7.2007
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém