Orientační nabídka


 

V Ústeckém kraji byla zahájena Národní diskuse o budoucnosti venkova

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
V Ústeckém kraji byla zahájena Národní diskuse o budoucnosti venkova
Účastníci ústecké konference jednali o podobě chystaného Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova. Ten je připravován pro plánovací období 2007 - 2013.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 31. 5. 2005

 

V Ústeckém kraji byla zahájena Národní diskuse o budoucnosti venkova

 

Ústecký kraj se jako desátý zapojil do Národní diskuse o budoucnosti venkova v regionech. Konference věnovaná této problematice se uskutečnila 31. května od 9.00 hodin v konferenčním sále krajského úřadu v Ústí nad Labem. Národní diskuse o budoucnosti venkova ČR v krajích je realizována pod záštitou Podvýboru pro rozvoj venkova Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a jeho předsedy Jiřího Papeže s přispěním českých poslanců z politické frakce EPP-ED v Evropském Parlamentu, Spolku pro obnovu venkova ČR a v jednotlivých krajích nad Národní diskusí přebírají záštitu hejtmané.

Účastníci ústecké konference mimo jiné jednali o podobě chystaného Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova. Ten je připravován pro plánovací období 2007 – 2013 a na definování jeho podmínek a priorit se budou podílet jednotlivé členské státy unie. Národní diskuse o budoucnosti venkova má přispět k tomu, aby postoj České republiky odrážel skutečné potřeby jednotlivých venkovských regionů.

„Chceme zjistit skutečné potřeby našeho venkova a podle nich správně stanovit cíle v programových dokumentech, odpovědnost centrálních a regionálních úřadů a rozmístění finančních prostředků. Takováto diskuse dává politikům prostor, aby naslouchali a vytvořili takovou politiku, která bude naplňovat očekávání těch, kdo na venkově žijí. Měla by pomoci definovat základní potřeby, priority a cíle, které je třeba dlouhodobě naplňovat,“ vysvětlil radní Ústeckého kraje Antonín Terber.

Zahájení konference se ujal hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, který ve svém příspěvku mimo jiné uvedl: „Znepokojuje mne, když se dozvídám o postupující likvidaci zemědělské výroby, o tom, že zůstávají značné plochy neobdělány a ztrácejí charakter kulturně udržované krajiny, nechci aby se náš venkov měnil, byť pozvolna, v neobdělávanou step. Zneklidňuje mne, když se dozvídám o plánech na pálení statisíce tun obilí v elektrárnách, o drastickém omezování produkce řepy cukrovky a s ním spojeného tradičního severočeského cukrovarnictví, nebo o omezování ploch vinohradů, které se mohly stát výrazným prvkem restrukturalizace a resocializace oblastí, v nichž dojde k utlumení hnědouhelné těžby. Pro mne tato celonárodní diskuse představuje zahájení procesu, na jehož konci - a já doufám, že nepříliš vzdáleném - bude nová podoba a postoje, směřující k oživení venkovského života a zemědělství v našem regionu. Očekávám že od vás, odborníků, uslyším záměry, kterými se my budeme moci řídit a pomoci tak jejich naplnění.“

 

Více o Národní diskusi o budoucnosti venkova (www.narodnidiskuse.cz)

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

V Ústeckém kraji byla zahájena Národní diskuse o budoucnosti venkova

V Ústeckém kraji byla zahájena Národní diskuse o budoucnosti venkova

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 31.5.2005 / 31.5.2005 | Zveřejnit do: 31.7.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém