Orientační nabídka


 

Vesnicí roku v Ústeckém kraji je Vilémov

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Vesnicí roku v Ústeckém kraji je Vilémov
Zástupci obcí, které se letos zúčastnili krajského kola soutěže Vesnice roku se sešli při slavnostním vyhlášení výsledků. Hostitelkou jejich setkání se stala obec Vilémov na Chomutovsku, která letos získala v této přehlídce první místo symbolizované Zlatou stuhou. Zástupcům obcí, které se soutěže zúčastnily, přijeli za Ústecký kraj pogratulovat náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka a krajský radní René Budjač.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 30. 8. 2005

 

Vesnicí roku v Ústeckém kraji je Vilémov 

 

Zástupci obcí, které se letos zúčastnili krajského kola soutěže Vesnice roku se sešli při slavnostním vyhlášení výsledků. Hostitelkou jejich setkání se stala obec Vilémov na Chomutovsku, která letos získala v této přehlídce první místo symbolizované Zlatou stuhou. Zástupcům obcí, které se soutěže zúčastnily, přijeli za Ústecký kraj pogratulovat náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Radek Vonka a krajský radní René Budjač. „Myslím, že odborná porota, která obce v soutěži hodnotí, to rozhodně neměla jednoduché. Všechny obce, které se letos do soutěže přihlásily, se mají čím pochlubit. Myslím, že Vilémov zvítězil v tvrdé konkurenci zaslouženě a doufám, že obstojí i v celostátním kole soutěže,“ řekl Radek Vonka.

Rada Ústeckého kraje rozhodla, že obce, které uspěly v krajském kole soutěže Vesnice roku 2005, získají také finanční ohodnocení. Vilémov, jako vítězná obec, vedle ocenění Zlatou stuhou získá od Ústeckého kraje sedmdesát tisíc korun. Siřejovice, které získaly Zelenou stuhu, a Dušníky, držitelé Modré stuhy, dostanou od našeho kraje po padesáti tisících korunách. O třicet tisíc korun méně za diplom za vzorné vedení kroniky náleží Slavětínu, Zubrničtí si za účast v letošním krajském kole soutěže Vesnice roku odnášejí diplom a dvacet tisíc, také za vzorné vedení obecní kroniky. Radní Ústeckého kraje dále schválili přidělení deseti tisíc korun obcím Mašťov, držitelům diplomu za soustavnou péči o památky, Slatině za rozvoj obce, obci Místo za přeshraniční spolupráci a obci Radonice, která se podílela na organizačním zajištění krajského kola soutěže.  Mezi obce bylo rozděleno celkem 220 tisíc korun.

             Soutěž Vesnice roku, každoročně vyhlašovaná Svazem měst a obcí ČR, Spolkem pro obnovu venkova a Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, má podle organizátorů obyvatele venkova přimět k větší účasti na každodenním životě v místě kde žijí. Jejím cílem je rovněž popularizovat rozmanitost a pestrost uskutečňovaných programů obnovy vesnice a ukázat široké veřejnosti na význam venkovského způsobu života.

 

 

 

Obec Vilémov na Chomutovsku

Četná archeologická naleziště ukazují na pradávná historická osídlení, první písemná zmínka o obci je z roku 1342. Císař Rudolf II. dal obci městská práva, od 18. století je součástí oblasti kde je těženo hnědé uhlí. V 70 letech 20. století byl Vilémov součástí komplexního řešení na vytěžené Pětipeské pánve, v obci byla vyhlášena stavební uzávěra a obec měla být likvidována.

V současné době v obci Vilémov žije 619 obyvatel, jejich průměrný věk je 37,7 let. Katastrální výměra obce je 1884 hektarů.  K obci přiléhají osady Záhořany, Blov a Vinaře. Rozpočet Vilémova v roce 2004 byl sestaven jako vyrovnaný (8,936 milionů korun) a stejně je tomu i v letošním roce (4,711 miliony korun). V obci je vodovod, občanům slouží pošta a škola.  Obec také provozuje obchod s potravinami a připravuje založení penzionu (rekonstrukce vhodného objektu).  Současný Vilémov se může pochlubit bohatým společenským životem. Tradice zde mají zimní plesy, masopustní průvod, pálení čarodějnic, oslavy 1.máje a v poslední době velmi neobvyklé setkávání všech Vilémovů v Čechách (celkem 8 obcí), obec byla pořadatelem v roce 2000. Obec vydala sérii pohlednic (letecký pohled na obec a okolí) a také soubor fotografií ve hře PEXESO. Vychází zde čtvrtletník „Vilémovský zpravodaj“, v knihovně je veřejnosti dostupná internetová stanice.

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

Náměstek hejtman Radek Vonka a starosta obce Vilmémov Bohuslav Kreuz
Náměstek hejtman Radek Vonka a starosta obce Vilmémov Bohuslav Kreuz

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 31.8.2005 / 31.8.2005 | Zveřejnit od-do: 31.8.2005-30.9.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém