Orientační nabídka


 

Závěrečná studijní cesta: Jämtland, Švédsko

 

 
 

RENREN

 

Projekt RENREN, INTERREG IV.C

 

Závěrečná studijní cesta: Jämtland, Švédsko

Studijní cesta projektu RENREN – transfer zkušeností a znalostí, finalizace a schválení hlavních výstupů projektu, diskuse o možnostech další spolupráce po ukončení projektu v r. 2012

 

 

Zástupci Ústeckého kraje se ve dnech 10.-14. září 2012 zúčastnili mezinárodního workshopu projektu RENREN zaměřeného na využívání biomasy pro výrobu energií, který organizoval Institut pro rozvoj venkova při Radě samosprávného regionu Jämtland. Akci zahájil regionální komisař p. Robert Uitto představením svého regionu a jeho hlavního města Östersund, které se jako jedno z pouhých pěti měst na světě pyšní titulem UNESCO „kreativní město gastronomie“. Titul si zasloužilo také díky 25% podílu bioprodukce na celkové zdejší zemědělské výrobě. Díky rozlehlým jezerním plochám, lesům a vysokohorským lyžařským střediskům však hlavní příjmy obyvatel plynou z cestovního ruchu. 

 

Během této studijní cesty se účastníci seznámili s celým řetězcem aktivit, technologií, technologických postupů a zařízení podílejících se na využívání lesní biomasy: od těžby, zpracování a skladování dřeva a dřevní hmoty přes jejich spalování v biokotlích až po možnosti skladování vyrobeného tepla. Během prohlídky malých i velkých zařízení na biomasu pro hotely, školy nebo zemědělské podniky byla diskutována nabídka technologií a služeb pro využívání OZE od přítomných švédských a španělských firem.

 

Pozornost však byla věnována také problematice ochrany biodiverzity při rozvoji využívání obnovitelných zdrojů energií (při těžbě dřeva, budování větrných a vodních elektráren apod.).

 

Dále byly účastníkům prezentovány aktuální regionální projekty výzkumu v oblasti bezfosilních pohonných hmot (např. výroba syntetické nafty – projekt spolupráce mezi univerzitou a rodinnou zemědělskou farmou) a v oblasti ekologické dopravy (rozvoj soukromé i veřejné dopravy zajišťované vozidly využívajícími elektrickou energii).

 

Na dopoledních seminářích tohoto posledního workshopu byly finalizovány a schváleny hlavní výstupy zpracovávané během tohoto tříletého projektu. Jednalo se zejména o zpracování Komparativní analýzy využívání OZE na území partnerských regionů, Doporučení politických opatření pro efektivní a smysluplnou podporu rozvoje OZE a Zpráv z transferů know-how uskutečněných formou bilaterální, tematicky zaměřené spolupráce mezi vybranými partnery. Účastníci také schválili program závěrečné konference projektu, která se uskuteční dne 18.10.2012 v Bruselu za přítomnosti politických reprezentantů jednotlivých partnerských regionů a zástupců Evropské komise a na které jako jeden z hlavních mluvčích vystoupí za zúčastněné partnery také zástupce Ústeckého kraje. 

 

Pokračování spolupráce se zúčastněnými evropskými regiony při výměně zkušeností a transferu specifického know-how se předpokládá také v r. 2013 po oficiálním ukončení projektu RENREN, a to zejména na společných setkáních a sdílením dokumentů a informací na intranetu projektu.

 
Zodpovídá: Ing. Kateřina Opavová
Vytvořeno / změněno: 24.9.2012 / 26.9.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém