Orientační nabídka


 

Otevřený dopis hejtmana Ústeckého kraje veřejné ochránkyni práv

ol
Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček zaslal otevřený dopis veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové. V dopise reaguje na vyjádření ombudsmanky ke zrušení vyhlášek některých měst, které podle hejtmana přispívají k ochraně veřejného pořádku.
 

 
 

V dopise hejtman uvádí:

Vážená paní ombudsmanko,

podle dostupných informací z médií jste se údajně obrátila na Ústavní soud s požadavkem zrušení vyhlášek, které v některých městech zakazují sezení venku na zídkách nebo na schodech. Podle Vašeho vyjádření v tisku jsou prý takové předpisy protiústavní a porušují svobodu pohybu.

Obracím se na Vás tímto otevřeným dopisem jako hejtman Ústeckého kraje a starosta města Bílina, kde obdobná vyhláška platí. Podobné vyhlášky přijala i další města v Ústeckém kraji.

Dovolím si však proti Vašemu pohledu na předmětné vyhlášky vznést názor, že bez místní znalosti není kritika vyhlášek akceptovatelná. Vyhlášky chrání práva spořádané většiny před nepořádnou menšinou, tedy pomáhá udržet pořádek ve městě. Vyhlášky vznikaly na základě četných podnětů obyvatel měst a nejsou obráceny proti nikomu, kdo přirozeně respektuje a dodržuje pravidla slušného chování. Smyslem vyhlášek je předcházet narušování veřejného pořádku. Podle praktických zkušeností jsou vyhlášky účinné vůči opilcům, drogově závislým a lidem, kteří jsou nepatřičně hluční.

Připomínám, že vyhlášky jsou platné a Ministerstvo vnitra ČR v nich neshledalo problém.

Pokud budou na základě Vašeho podnětu vyhlášky znova posuzovány, věřím, že převládne racionální názor a potvrdí se jejich smysl v podpoře slušných lidí.

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 4.2.2016 / 4.2.2016
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém