Orientační nabídka


 

Smlouva mezi Zakarpatskou oblastí a Ústeckým krajem nabízí pestrou spolupráci

uh
Ve dnech 27. – 30. června uskutečnil hejtman Ústeckého kraje návštěvu Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Hlavním bodem programu bylo jednání s představiteli Zakarpatské oblastní rady v Užhorodu a podpis smlouvy o spolupráci mezi Zakarpatskou oblastní radou a Ústeckým krajem. Za ukrajinskou stranu smlouvu podepsal předseda rady Michajlo Rivis, za Ústecký kraj pak hejtman Oldřich Bubeníček.
 

 
 

„Podpis smlouvy je dalším výrazným krokem v našich již dříve navázaných vztazích. Budeme rádi, pokud budeme moci napomáhat v rozvoji Zakarpatské oblasti Ukrajiny, jsme připraveni pomoci a spolupracovat zejména v oblasti školství a sportu,“ uvedl při podpisu smlouvy hejtman a poděkoval za milé přijetí v Zakarpatí.

Michajlo Rivis připomněl další možné oblasti spolupráce, jako je propojení expozic na veletrzích cestovního ruchu, vytvoření „Domu regionu“ (konzulátu) v Užhorodu a spolupráce mezi Užhorodskou národní univerzitou a Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Poděkoval rovněž za nabízenou podporu ze strany Ústeckého kraje.

Součástí programu byla i návštěva několika míst v okresech Svaljava a Mižhrija.

Hejtmana v okrese Svaljava přivítala předsedkyně okresu paní Miroslava Livč, která delegaci provázela jak v termálních lázních, tak v místní mateřské škole a na 1. stupni základní školy. V okrese Mižhrija přivítal krajskou delegaci předseda okresu Vasil Khudynets. Seznámil návštěvu s turisticko-rekreačními objekty Národního přírodního parku Siněvir (rezervace hnědých medvědů a jezero Siněvir). Do těchto míst jezdí hodně Čechů, zejména díky knize Ivana Olbrachta o Nikolovi Šuhajovi loupežníkovi, z literatury známá obec Koločava se nachází blízko jezera Siněvir.

Součástí programu byla i prohlídka hradu Palanok v Mukačevu, kde Slované založili opevněné hradiště. Byl svého času nejsilnější pevností na východě rakouského císařství.

Nejdelší a nejužší spolupráci s regionem Zakarpatské oblasti má Kraj Vysočina. V roce 2018 završí již 10 let trvání vzájemných kontaktů. V roce 2013 uzavřel smlouvu o spolupráci se Zakarpatskou oblastí také Pardubický kraj. Ústecký kraj navázal kontakty s představiteli Zakarpatské oblasti v roce 2016, kdy se uskutečnily vzájemné návštěvy představitelů obou regionů.

uh
Jednání s Radou Zakarpatské oblasti

uh
Podpis smlouvy: zleva (sedící) Oldřich Bubeníček a Michajlo Rivis

uh

uh
Prohlídka termálních lázní

uh

 

 

uh
Rezervace medvědů hnědých

uh
Jezero Siněvir

 

 

uh
Vor na Siněviru

 

uh

 

uh
Hrad Palanok v Mukačevu

uh
Hejtman Oldřich Bubeníček a předseda Zakarpatské oblastní rady Michajlo Rivis

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 30.6.2017 / 30.6.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém