Orientační nabídka


 

Obnova krajiny po těžbě bude pokračovat, vláda schválila navýšení financí

znak
Ústecký a Karlovarský kraj desítky let zásobovaly Českou republiku uhlím. A stejné je to i dneska, tyto procesy se bohužel neobejdou bez zásahu do krajiny. Díky rekultivacím se daří vrátit poškozené krajině novou podobu. Jako příklad může sloužit vytěžený prostor u Mariánských Radčic, který je dnes místem rekreace a zemědělství. Po rekultivacích tak vzniká znovu krajina, která patří lidem. Ale i to něco stojí.
 

 
 

Soukromé těžební společnosti hradí rekultivace na území po své činnosti. Stále existuje mnoho lokalit, kde má dluh stát. Velké škody v krajině totiž vznikly ještě před privatizací těžebních společností a stále čekají na nápravu. Proto v roce 2002 vláda uvolnila 15 miliard korun na jejich odstranění. Ty ale nestačily, a stát Ústeckému a Karlovarskému regionu stále „dluží“. Aby stát kompenzoval našim krajům současné problémy a podílel se na jejich odstranění, vznikl program RESTART. Na jeho základě vláda tento týden schválila další peníze na rekultivační činnost. Jedná se o částku ve výši 3 miliard korun, určené pro Ústecký a Karlovarský kraj. Schválení navazuje na tzv. 15 Ekomiliard, program určený na odstraňování ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji.

 „Chybějící prostředky na zahlazování škod po těžbě jsme dlouhá léta vnímali jako dluh státu. Navýšení tzv. 15 Ekomiliard o další 3 miliardy je jeden z úkolů programu RESTART. Z navýšených peněz dojde k revitalizaci vodních toků, vzniknou například nové plochy pro individuální výstavbu, prostory pro podnikání nebo další plochy pro rekreaci, jako je tomu právě u jezera Most“, sdělila Gabriela Nekolová, zástupkyně vládního zmocněnce a spoluautorka programu RESTART. Doplnila, že konkrétní projekty již byly schváleny vládou a peníze na ně budou uvolňovány postupně. Rozhodnutí vlády o dalších prostředcích na revitalizaci kraje přivítal i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

PROGRAM RESTART

Program restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje realizované ve spolupráci Úřadu vládního zmocněnce s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem pro místní rozvoj pod záštitou vlády ČR.

 

Zdroj: Úřad zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 8.9.2017 / 8.9.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém