Orientační nabídka


 

Pietní akt u příležitosti Dne válečných veteránů

dv
V pátek 10. listopadu se v ústeckých Městských sadech uskutečnil pietní akt k uctění válečných veteránů. Věnce k pomníku položili hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, ústecká primátorka Věra Nechybová, ředitel Krajského vojenského velitelství Ústí nad Labem Rostislav Domorák a další zástupci veřejného života v Ústí nad Labem. Pietního aktu se zúčastnili i poslanci zvolení za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna a Pavel Růžička.
 

 
 

„Je naší povinností poklonit se památce válečných veteránů z první i druhé světové války, kteří často za naši svobodu položili své životy. Vážím si veteránů 2. světové války, kteří jako váleční piloti sloužili u Královského letectva v Británii a bojovníků, kteří s vojenským sborem Ludvíka Svobody osvobozovali naši vlast z východu,“ řekl při vzpomínkovém aktu hejtman Oldřich Bubeníček. Další řečníci vedle poděkování veteránům zdůraznili i roli armády v dnešním světě a připomněli i veterány našich vojenských zahraničních misí v nedávné minulosti i současnosti, kteří rovněž přispívají ke svobodě a demokracii. Pietního aktu se zúčastnila i krajská radní Jitka Sachetová a zástupce ředitele krajského úřadu Jaroslav Pikal.

Jedenáctý listopad je den věnovaný památce všech válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Termín byl vybrán symbolicky, neboť toho dne roku 1918 v 11.00 hodin bylo ve štábním vagóně vrchního velitele dohodových vojsk francouzského maršála Foche v Le Francport u severofrancouzského města Compiégne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. Vlčí mák jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

dv
Při kladení věnců k pomníku válečných veteránů zleva hejtman Oldřich Bubeníček, radní Jitka Sachetová a zástupce ředitele KÚÚK Jaroslav Pikal

dv
Poslanci zvoleni za Ústecký kraj (zleva) Pavel Růžička a Jaroslav Foldyna

dv

dv
Ředitel KVV Rostislav Domorák při projevu

 

dv

 

dv

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 13.11.2017 / 13.11.2017
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém