Orientační nabídka


 

Chemie není nuda a má budoucnost. Hejtman jednal v Lovosicích o podpoře chemického vzdělávání

foto
Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček se setkal s vedením společnosti Lovochemie a poté navštívil lovosickou střední odbornou školu. Hlavním z témat návštěvy jak lovosického závodu, tak střední školy byla podpora technického a hlavně chemického vzdělávání.
Tisková zpráva ze dne 2. února 2018
 

 
 

Lovochemie, a.s. je největším výrobcem minerálních hnojiv v České republice se stoletou tradicí. Vyrábí dusíkatá a vícesložková hnojiva v pevné i kapalné formě. Významná část produkce se exportuje na světové trhy. Společnost je jedním z největších zaměstnavatelů v Ústeckém kraji.

Generální ředitel Lovochemie Petr Cingr seznámil hejtmana s historií společnosti, jejím vývojem, modernizací, zaměstnaností i výrobou. Hejtman si prohlédl kromě areálu Lovochemie také prostory laboratoří, hasičárny i dispečinku.

Hlavním tématem jednání byla hlavně podpora technického a chemického vzdělání v Ústeckém kraji, protože celorepublikově zájem o chemii celkově upadá. „Často se stává, že technické a přírodovědné obory, kam patří právě chemie, nejsou u žáků základních a středních škol zrovna nejoblíbenější, ale musím říct, že právě tyto obory mají rozhodně perspektivu do budoucna, jelikož právě takto vzdělaných je na trhu práce nejméně a je po nich největší poptávka,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček, který po jednání v Lovochemii zamířil na střední odbornou školu v Lovosicích.

Právě o zatraktivnění chemie se snaží lovosická Střední odborná škola technická a zahradnická, která je už šestým rokem pořadatelem odborné soutěže Mladý chemik Ústeckého kraje. Do soutěže se mohou hlásit žáci základních škol posledních ročníků. Ústecký kraj tuto soutěž pravidelně podporuje. „Cílem soutěže je představit chemii nejen  jako perspektivní obor, ale ukázat chemii jako přívětivý i zábavný předmět. Soutěž Mladý chemik je určitou motivací pro zájemce, protože právě studenti chemie nemají problém se po škole uplatnit. Další možnou motivací je také vybavení a modernizace chemických laboratoří,“ řekla ředitelka lovosické školy Jaromíra Venclíčková.

Lovosická škola aktivně spolupracuje právě s Lovochemií, kde je realizován stipendijní program, který zahrnuje stipendium i placené praxe. Studenti tam mohou během roku i o prázdninách chodit na brigády, následně pak v těchto podnicích přejít ze školy rovnou do zaměstnání. Společnost v rámci popularizace chemie finančně podporuje soutěž Mladý chemik i pořádá chemické soutěže jako je Fertíkománie a Chemická mini olympiáda, pořádá také pro žáky devátých tříd Dny s chemií. Zájem o chemii a její studium je u dětí potřeba probudit už na základní škole a v mateřských školách. Proto se Lovochemie kromě spolupráce se střední školou snaží intenzivně spolupracovat i s mateřskými a základními školami v regionu a nabízet jim podporu na pořízení technického vybavení pro popularizaci chemie. V neposlední řadě se pak snažíme podporovat i nadšené učitele chemie, kteří mají potenciál přitáhnout mladé ke studiu tohoto oboru,“ řekl generální ředitel Lovochemie Petr Cingr.

„K popularizaci chemie také významně přispívá Přírodovědecká fakulta univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem,“ dodal hejtman.


foto
Zprava generální ředitel Lovochemie Petr Cingr a ředitel správního úseku Michal Kurka.

foto
Jednou z možností popularizace chemie je také moderní vybavení do základních i středních škol.

foto

foto
Prostory laboratoří v Lovochemii.

foto
V areálu také sídlí Hasičský záchranný sbor podniku.

foto
O tom, jak funguje dispečink v areálu.

foto

foto
Prohlídka areálu.

foto

foto
Návštěva Střední odborné školy technické a zahradnické v Lovosicích. Na fotografii ředitelka školy Jaromíra Venclíčková.

foto

foto
Prohlídka chemických laboratoří školy.


 



 

 


 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 2.2.2018 / 2.2.2018
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém