Orientační nabídka


 

Vinařské Litoměřice si právem odnesly certifikát Rodinného stříbra Ústeckého kraje

vl
Ve dnech 13. a 14. dubna se konal 16. ročník soutěžní přehlídky a výstavy vín pod názvem Vinařské Litoměřice. Prestižní vinařskou akci zahájil v litoměřickém domě kultury první náměstek hejtmana Martin Klika. Slavnostního předávání medailí a zlatých pohárů oceněným vínům a vinařstvím se ujal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, který společně s prezidentem ČR Milošem Zemanem udělil této přehlídce záštitu.
 

 
 

„Mám tu čest zahájit již 16. Vinařské Litoměřice, které během let získaly prestiž u vinařů nejen z Čech a Moravy. Ústecký kraj má svoji vinařskou tradici, známou vinařskou obcí jsou Velké Žernoseky v litoměřické vinařské oblasti, vinobraní se pravidelně konají i v Roudnici nad Labem a v Třebívlicích. Pěstování vína se daří i na Mostecku, odkud pocházejí známá košer bílá vína,“ řekl při zahájení výstavy 1. náměstek hejtmana Martin Klika.

„Rád bych poděkoval organizátorům této jedinečné vinařské přehlídky, kterou od jejího vzniku podporuje Ústecký kraj. Vinařské Litoměřice patří právem do programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje, a proto jim patří uznání a ocenění,“ zhodnotil práci pořadatelské organizace hejtman Oldřich Bubeníček při předání certifikátu Rodinné stříbro. Ten si převzal Pavel Kacerovský, představitel ústeckého Ortopedického centra, které je již šestnáctým rokem pořadatelem Vinařských Litoměřic.

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno 649 vzorků vín od vinařů z Čech, Moravy, Slovenska, Německa, Itálie, Portugalska, Bosny a Hecegoviny. Hodnocení proběhlo na konci března v Litoměřicích. Vína hodnotili znalci, degustátoři v 16 pětičlenných komisích. Celkem bylo uděleno 10 velkých zlatých, 118 zlatých a 68 stříbrných medailí a další ocenění. Champion výstavy pak získal Prezidentský pohár, cenu prezidenta České republiky Miloše Zemana.

O předávání cen se podělili představitelé Ústeckého kraje, hejtman Oldřich Bubeníček, jeho náměstci Stanislav Rybák a Jaroslav Komínek a krajská radní Jitka Sachetová. Ceny předávali rovněž významní hosté, mezi nimiž nechyběl litoměřický biskup Jan Baxant, starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, ústecká primátorka Věra Nechybová, emeritní předseda Cechu českých vinařů Jiří Čábelka, prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt, prorektor Univerzity J. E. Purkyně Zdeněk Radvanovský, představitelé agrární komory, politického a veřejného života i akademické půdy.

Nejvyšší ocenění získalo a Championem 16. ročníku Vinařských Litoměřic se stalo vinařství Lahofer ze Znojemska za rýnský ryzlink, pozdní sběr 2015.

Vinařství Lahofer píše o Vinařských Litoměřicích zde.



vb
První náměstek a zástupce hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika (vlevo) s litoměřickým starostou Ladislavem Chlupáčem při zahájení Vinařských Litoměřic

 


vl
K zahajovacímu ceremoniálu se připojila ústecká primátorka Věra Nechybová

vh
Ředitelka Okresní agrární komory Most Ludmila Holadová s litoměřickým biskupem Janem Baxantem a 1. náměstkem hejtmana Martinem Klikou

vg
Pořadatel výstavy Pavel Kacerovský s biskupem Janem Baxantem

 

vb
Slavnostního zahájení předávání ocenění nejlepším vínům a vinařstvím se ujal hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

 

vb
Hejtman nejprve předal certifikát Rodinné stříbro Pavlu Kacerovskému

 

vb
Ceny předávala i krajská radní Jitka Sachetová

 

vb
Mezi předávajícími oceněným byl i náměstek hejtmana Stanislav Rybák

 

vb
Ceny pro Vinné sklepy Lechovice předával náměstek hejtmana Jaroslav Komínek (vlevo) a prorektor UJEP Zdeněk Radvanovský společně s primátorkou Věrou Nechybovou

 

vb
Championa výstavy, vinařství Lahofer, ocenil i prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt

 

vb
Champion získal i prezidentský pohár

 

vb

 

vb

 

vb
Jožka Šmukař jako zpěvák doprovázející cimbálovky i moderátor předávání cen

 

vb

 

vb
Jedné z doprovodných přednášek o vínu a zdraví se ujal Radim Uzel

 

vb
Stánek Ústeckého kraje, hlavního partnera akce

 

vb

 

vb

 

vb

 

vb

 

vb
Na shledanou příští rok na 17. Vinařských Litoměřicích!

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 15.4.2018 / 15.4.2018
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém