Orientační nabídka


 

Vláda navštívila Ústecký kraj a slíbila pomoc

ab
Předseda vlády Andrej Babiš navštívil v pondělí 14. května 2018 spolu s dalšími členy kabinetu Ústecký kraj. Předsedu vlády doprovázel hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Během své cesty se zaměřili především na téma sociálního bydlení a problémy se sociálně vyloučenými lokalitami. Zajímali se ale také o železniční dopravu, vysoké školství a zdravotnictví.
 

 
 

Návštěvu kraje začala vláda na železniční stanici v Teplicích. Jde o rozlehlou památkově chráněnou budovu, která potřebuje zásadní rekonstrukci. V současné době se připravuje projektová dokumentace. Rekonstrukce by měla začít v letech 2019 až 2020 a trvat bude zhruba dva roky. Odhadované náklady jsou 350 milionů korun a částečně by měly být hrazeny z OP Doprava. Opravenou budovu by měla využít i Finanční správa ČR, která sem přesune své pracoviště se 140 zaměstnanci.

Členové vlády také se zástupci kraje mluvili o možném obnovení provozu na trati z Teplic do Lovosic, kterou v roce 2013 poškodil sesuv půdy. Podle Ministerstva dopravy by náklady dosáhly minimálně 800 milionů korun. Závady jsou ale i v dalších úsecích, takže celková revitalizace by vyšla zhruba na 2,6 miliardy korun. Podle ministerstva se vzhledem k nízké využívanosti tratě obnova nevyplatí, s hejtmanem se dnes ale vláda dohodla, že zkusí celou věc znovu přezkoumat.

Následně se premiér Babiš a další členové vlády setkali s radními Ústeckého kraje. Jednali s nimi především o sociálním bydlení a jeho financování. Kraj se potýká s řadou sociálně vyloučených lokalit, kde dochází i k takzvanému obchodu s chudobou. Dalšími tématy bylo navýšení počtu policistů v kraji, plány na splavnění Labe, financování oprav silnic II. a III. tříd či rozvoj venkova.

Hlavním problémem Ústeckého kraje jsou sociálně vyloučené lokality. Před dvěma lety jsem byl už ve Varnsdorfu a v Janově, dnes jsme byli na dvou místech a skutečně ta čtvrť, kterou jsme navštívili, Nové Předlice, je úplná katastrofa. To jsem ještě v životě neviděl. Řešení pro sociálně vyloučené lokality chceme předložit do sněmovny co nejdříve. To znamená, aby nájem, který stát platí lidem, kteří tam bydlí a následně to dávají obchodníkům s chudobou, byl skutečně na úrovni trhu, ne podstatně víc,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

„Jsem rád, že se členové vlády mohli na vlastní oči seznámit s problémy, které náš kraj tíží, a to zejména v sociální oblasti. Dohodli jsme se, že vláda připraví potřebné legislativní úpravy, které by pomohly s řešením sociálních dávek a sociálním bydlením. Věřím, že i další přísliby vlády pomoci našemu kraji, ať už se jedná o dopravní infrastrukturu a zdravotnictví, nezapadnou,“ uvedl na tiskové konferenci v závěru vládní návštěvy hejtman Oldřich Bubeníček.

Vláda jednala i se starosty měst a obcí v kraji. Tématem byly především programy Ministerstva pro místní rozvoj, nedostatek zubařů, dotace na základní školy či rekonstrukce památek.

Na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se vláda zajímala o investiční plány, především pak o Centrum přírodovědných a technických oborů za zhruba 700 milionů korun. Na jeho financování se bude podílet Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy i evropské fondy prostřednictví Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Díky programu Re:start univerzita plánuje také výstavbu nové fakulty zdravotnických studií, dostavbu budovy fakulty strojního inženýrství v kampusu a rekonstrukci Domu umění.

V Ústí nad Labem vláda pokračovala návštěvou místního kontaktního pracoviště Úřadu práce ČR. Ústecký kraj má po Moravskoslezském kraji druhou nejvyšší nezaměstnanost. V dubnu tu bylo bez práce 29 481 lidí, což je pět procent zdejších obyvatel.

Vláda Andreje Babiše si poté prohlédla sociálně vyloučené lokality v městských částech Předlice a Střekov. Lidé zde žijí v nevyhovujících hygienických podmínkách v domech, kde často není elektřina ani tekoucí voda. Nájemné za byt 1+1 je ale i 15 tisíc korun měsíčně a bývá hrazeno ze sociálních dávek na bydlení. Počet vyloučených lokalit stoupá a čím dál více lidí je také postiženo exekucemi. Situaci na místě řešila už v dubnu ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová. Vedení Ústeckého kraje by chtělo navrhnout sloučení dávek na bydlení, větší kontrolu nad vyplácením těchto dávek i nad nájemným, které je z nich placeno. S tím je spojeno i stanovení hygienických norem pro tyto byty. Vláda by se měla nejpozději v červnu 2018 zabývat návrhy na zamezení nadužívání současných dávek na bydlení. Změnu připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Generální ředitelství Úřadu práce ČR také chystá změnu metodiky postupu, kterým se určuje v místě obvyklé nájemné pro systém dávek pomoci v hmotné nouzi.

Poslední zastávkou byla Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, kde se vláda setkala se zdravotnickým personálem. Diskutovala s nimi o podmínkách jejich práce, včetně platového ohodnocení. Důležitým tématem byl i vznik kardiocentra.

Ústecký kraj navštívili spolu s premiérem Andrejem Babišem první místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministr vnitra Lubomír Metnar, ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, ministr dopravy Dan Ťok, ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr kultury Ilja Šmíd. Části programu se zúčastnil také vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

Zdroj: Úřad vlády ČR a OMK KÚÚK


aa
Na teplickém nádraží


aa

aa
Jednání členů vlády a Rady Ústeckého kraje

 

aa

 

aa
Brífink po společném jednání

 

aa
Setkání se starosty

 

aa
Jednání na univerzitě

 

aa

aa

Na úřadu práce

 

aa

 

aa

 

aa

 

aa

aa
Setkání se zdravotníky v MNUL

 

aa

aa
Závěrečná tisková konference

 

aa
Program ministra kultury v Krupce

 


 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 15.5.2018 / 15.5.2018
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém