Orientační nabídka


 

Rozvoj regionální železnice brzdí špatné koleje

1
Do Ústeckého kraje přijelo kompletní představenstvo Českých drah včele s předsedou a generálním ředitelem Petrem Žaludou. Kromě vlastního programu se na krajském úřadě setkali také s hejtmankou Janou Vaňhovou a radním pro dopravu Jiřím Šulcem. Hovořilo se o perspektivách drážní dopravy v regionu.
 

 
 

Tisková zpráva z 22. února 2012

 

Ústecký kraj platí ročně vlaky za 700 milionů korun a za své peníze chce odpovídající kvalitu. Proto hlídá plnění desetileté smlouvy s Českými drahami, která zaručuje nasazování nových a modernizovaných vlakových jednotek právě na tratě v našem kraji. „Spolu s Českými drahami chceme tlačit na obnovu železniční infrastruktury, aby nové vlaky mohly plně využít svůj potenciál a kromě pohodlí nabídnout cestujícím v kraji také maximální rychlost,“ řekla hejtmanka Jana Vaňhová.

 

Mezi priority se řadí elektrizace tratí v úseku Kadaň Prunéřov – Kadaň před. (linka U1) a Louka u Litvínova – Litvínov (linka U24). Právě na těchto linkách by měly od roku 2014 jezdit nové klimatizované elektrické vozy, financované z ROP Severozápad. Pokud ale správce železniční infrastruktury nedokončí elektrické troleje, může se stát, že cca na 6 kilometrech budou muset být vlaky tažené motorovou lokomotivou.

Další oblastí je modernizace regionálních tratí a zlepšení přejezdů a úseků, kde modernizovaný motorový vlak musí i několikrát za sebou zpomalit na 10 – 20 km/h, což zvyšuje spotřebu nafty, náklady, a zejména prodlužuje jízdní dobu a snižuje cestovatelský komfort (zejména na lince Lovosice – Louny).

 

Ústecký kraj se s Českými drahami shodl na tom, že současný provoz je vinou chybějících investic do infrastruktury na některých úsecích velmi pomalý a těžko udržitelný. Společnou snahou je zajistit pro obyvatele Ústeckého kraje moderní regionální železniční dopravu na nejvyšší úrovni.

 

Připravila:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726

mob. 737 203 666

hanackova.m@kr-ustecky.cz

1
Jednání se zúčastnila hejtmanka Jana Vaňhová, radní pro dopravu Jiří Šulc a předseda dopravní komise Bronislav Špičák

2
Uprostřed předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Petr Žaluda, vlevo 1. místopředseda Vladimír Bail a zprava náměstek pro osobní dopravu Antonín Blažek

 

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 22.2.2012 / 22.2.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém