Orientační nabídka


 

Ústecký kraj žádá senátory, aby schválili původní znění novely zákona o ovzduší

1
Otevřený dopis senátorům zaslal v pátek 2. března 2012 jménem Ústeckého kraje náměstek hejtmanky Arno Fišera. Žádá v něm zástupce horní komory Parlamentu ČR, aby při svém hlasování k novele zákona o ovzduší dali svůj hlas původní verzi, která namísto rušení poplatku za znečišťování ovzduší počítala s výrazným růstem až do roku 2022 a jejich spravedlivějším přerozdělováním do lokalit, které jsou průmyslovou produkcí nejpostiženější. Z hlediska zdraví občanů a životního prostředí je pro Ústecký kraj nepřijatelné, aby vstoupil v platnost návrh schválení Poslaneckou sněmovnou, který naopak znečišťovatele od povinnosti platit poplatky dle úrovně znečišťování osvobozuje.
 

 
 

Tisková zpráva z 5. března

 

„Žádám Vás, vážené senátorky a senátoři, abyste podpořili původní vládní návrh zákona o ovzduší, který upravil a valorizoval poplatky za znečišťování ovzduší. Umožníte tak alespoň částečně řešit dlouhodobě nepříznivý stav ovzduší v Ústeckém kraji, ale i dalších postižených regionech. Snahou všech by mělo být motivovat znečišťovatele k co nejnižší produkci škodlivin. Odpuštěním poplatků by se Česká republika vydala proti celosvětovému trendu a stala by se oprávněným terčem kritiky jak Evropské unie, tak našich sousedů,“ uvedl Arno Fišera.

 

Nástroje, které má k dispozici současný zákon o ochraně ovzduší, jsou nedostatečné a nevedou k plnění cílů stanovených českou a evropskou legislativou v oblasti ochrany ovzduší, k nimž je Česká republika také vázána mezinárodními závazky. Kvalita ovzduší se v poslední době opět zhoršuje. Ústecký kraj je průmyslový a s nadlimitně znečištěným ovzduším. To má za následek negativní dopady na lidské zdraví i na ekosystémy.

Pozměňující návrh hospodářského výboru poslanecké sněmovny resp. poslance Jana Bureše, který poslanecká sněmovna schválila, by měl v případě potvrzení této podoby zákona senátem za následek omezení funkcí Státního fondu životního prostředí a ve svém důsledku negativní dopad na životní prostředí a na zdraví lidí.

Platba poplatků za znečišťování ovzduší je chápána jako jeden ze způsobů regulace výše emisí znečišťujících látek. Zpoplatnění vypouštění znečišťujících látek do životního prostředí vychází z celosvětově uznávaného principu „znečišťovatel platí“, který je zakotven i v evropských směrnicích.

Poplatek za znečištění ovzduší je jedním z významných vlastních příjmů Státního fondu životního prostředí České republiky. Tento fond je jedním ze základních ekonomických nástrojů k plnění závazků vyplývajících z mezinárodních úmluv o ochraně životního prostředí a k uskutečňování státní politiky životního prostředí. Z výnosů z poplatků jsou kofinancovány projekty Operačního programu Životní prostředí, ale také neméně důležité projekty z národních programů, které by nebylo možné podpořit z peněz Evropské unie.

V tomto týdnu se jedná již o druhý zásadní dopis, který Ústecký kraj zasílá ústředním orgánům do Prahy. Ve čtvrtek vyzvala hejtmanka Jana Vaňhová premiéra Petra Nečase, aby vláda konečně začala naplňovat své sliby, které dala před půl rokem občanům na Šluknovsku, koordinovala a informovala Ústecký kraj o svých záměrech a umírnila představitele vládní Agentury pro sociální začleňování v jejich neodůvodněných výpadech proti zástupcům místní samosprávy.

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 5.3.2012 / 5.3.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém