Orientační nabídka


 

Vláda rozhodla, že ROP Severozápad přijde o 3,1 miliardy korun

logo ÚK
Vláda 22. 5. schválila přesun 7,3 mld. Kč z operačních programů, které mají údajně problém s čerpáním peněz. Přesuny ještě musí projednat monitorovací výbory jednotlivých OP. ROP Severozápad tak přijde o 3,1 miliardy korun, které se rozdělí mezi ostatní regionální operační programy. K tomu se vyjadřuje předseda Výboru RRRS SZ P.Navrátil a hejtman O. Bubeníček.
 

 
 

Reakce hejtmana Ústeckého kraje O. Bubeníčka

Ústecký kraj nebyl dopředu informován o záměru vlády přesunout částku 3,1 miliardy korun z Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ) do dalších regionálních operačních programů, jak dnes bylo na zasedání vlády schváleno.

Podle našeho názoru jde o jasný signál, že Ministerstvo pro místní rozvoj, které bylo předkladatelem tohoto bodu, již nepředpokládá obnovení činnosti ROP SZ ve smyslu vypisování nových výzev a využití nevyčerpaných finančních prostředků pro rozvoj Ústeckého kraje. Z tohoto pohledu je potřeba hodnotit dnešní rozhodnutí vlády jako špatnou zprávu pro občany našeho kraje.

Nedořešená v tuto chvíli stále zůstává otázka úhrady finanční opravy, která byla Evropskou komisí vyměřena České republice. Jednání, která byla v této záležitosti vedena, dosud nevedla k žádné přijatelné dohodě, což výrazně poškozuje žadatele z řad měst, obcí, krajů, podnikatelských subjektů, neziskových organizací a jejich finanční stabilitu.

Reakce předsedy Výboru RRRS SZ  P. Navrátila

Vláda dnes schválila přesun 3,1 miliardy korun z Regionálního operačního programu Severozápad (ROP Severozápad). „Vítám snahu vlády rozhodovat a řídit ROP Severozápad. Jednoznačně tím dává najevo, kdo je v tuto chvíli zodpovědný za chod programu. Kdo rozhoduje, ten platí, a proto lze jen doufat, že se stejně vláda postaví k placení korekce. Nelze přece čekat, že kraje budou platit, a vláda následně jejich prostředky převede do svých operačních programů,“ řekl předseda Regionální rady Petr Navrátil. „Neboť stále platí, že převod financí je třeba předjednat ve Výboru Regionální rady a nechat schválit Monitorovacím výborem a Evropskou komisí.  V tom případě jde ze strany vlády o silácké gesto, které lze vnímat jako ránu do zad krajům, a které výrazně omezí ochotu krajů dobrovolně se podílet na úhradě korekce,“ dodává.

„Rozhodnutí vlády v konečném důsledku znamená, že regiony s nejvýraznějšími problémy přijdou o možnost svou situaci zlepšit. Operační program přišel o 3 miliardy i přesto, že jsme příslušným ministerstvům předložili informace o tom, že tyto prostředky dokáží města a obce v regionu využít,“ uzavírá Navrátil.

Převedení prostředků z ROP Severozápad nemá vliv na řešení otázky korekce, se kterou je spojeno obnovení činnosti operačního programu.  Prostředky mají být převedeny do jiných operačních programů. Znamená to, že v případě obnovení činnosti programu by mezi potenciální příjemce z Ústeckého a Karlovarského kraje bylo rozdělováno už jen 1,5 miliardy korun.

Kromě přesunu prostředků z ROP Severozápad schválila vláda také návrh přesunout 3,7 miliardy korun z OP Životní prostředí do OP Doprava, kde mají být využity na modernizaci a rozvoj pražského metra. O půl miliardy přijde také Operační program Technická pomoc.

Připravil: TM Úřadu RRRS SZ a tiskové oddělení KÚ ÚK
 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 22.5.2013 / 22.5.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém