Orientační nabídka


 

Ústecký kraj se chystá na odklízení povodňových škod

logo ÚK
Voda v Labi zvolna klesá, zítra ráno by mohla být okolo deseti metrů. Pokles na osm metrů, což je rozhodující výška hladiny pro zprovoznění mostu Edvarda Beneše a hlavního nádraží v Ústí nad Labem, pravděpodobně kvůli odtoku vody z lagun na Litoměřicku nenastane dřív než v neděli. To je také první den, kdy mohou začít úklidové práce.
Tisková zpráva ze dne 6. června 2013
 

 
 

V současné době je nejhorší situace v Nových Kopistech, které jsou stále zaplavovány proudem vody z protržené zábrany, přestože hladina Labe klesá. Hasičský záchranný sbor do obce nasadí velkokapacitní čerpadlo. Dále se odčerpává voda v Terezíně a v areálu Lovochemie.

Ústecká krajská policie požádá na následující dny o posily za účelem střežení majetku. Předběžně by mělo dorazit cca 160 policistů z Prahy, Ostravy, Karlových Varů či Plzně. Také armáda se domlouvá s obcemi s rozšířenou působností na požadavcích na nasazení vojska na úklidové práce počátkem příštího týdne. V tuto chvíli jsou evidovány žádosti na cca 350 vojáků.

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil srážkové úhrny za období předcházející povodni. Na měřících stanicích v Ústeckém kraji došlo ve dnech 26.5. – 3.6. ke srážkám na úrovni 540 – 680% normálního stavu, tedy dlouhodobých průměrů. Přestože předpověď pro následující dny počítá se srážkami i bouřkami, jejich hodnoty by se měly pohybovat v normálu a neměly by mít výrazný vliv na pokles hladin řek.

ČEZ již začal zapojovat odpojené trafostanice, podobně obec Nučničky je již opět připojená na plyn. Zapojování uzávěrů plynu pro domácnosti bude dle informací RWE pro jejich zákazníky zdarma. Od soboty by měla být k dispozici firma pro centrální svoz odpadu hrazený Ústeckým krajem. Do tohoto svozu se nezapojí pouze deset postižených obcí. Na krajském webu bude také pro občany k dispozici seznam veterinárních pracovišť pro likvidaci těl uhynulých zvířat.

Obce mohou využít možnosti zaměstnání dlouhodobě nezaměstnaných na tzv. veřejně prospěšné práce, jelikož úřady práce uvolnily finanční prostředky na jejich mzdy.

Informace pro občany včetně dopravních omezení a úprav jízdních řádů jsou k dispozici na www.kr-ustecky.cz v sekci POVODNĚ. Další jednání krizového štábu proběhne v pátek od 8 hodin.

Kontakt:

Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí

odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.:   +420 475 657 726

Mob.:+420 737 203 666

Mail:   hanackova.m@kr-ustecky.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 6.6.2013 / 6.6.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém