Orientační nabídka


 

Duchcovu pomůže nulová tolerance

001
Situaci v Duchcově, kde po květnovém útoku Romů na manželskou dvojici stále panuje napětí mezi skupinami občanů, může podle krajského radního pro bezpečnost a sociální věci Martina Kliky vyřešit nulová tolerance vůči nepřizpůsobivým a problémovým obyvatelům města. Tak to také prezentoval na setkání s občany města i při jednání s vedením Duchcova.
Tisková zpráva ze dne 21. června 2013
 

 
 

Během prázdninových měsíců by měla být v Duchcově aplikována opatření, která mají přispět ke zklidnění situace. „S občany se chceme sejít v polovině září a zhodnotit, nakolik byla nulová tolerance úspěšná,“ uvedl Martin Klika.

V rámci nulové tolerance navrhuje v Duchcově přijmout řadu opatření, mezi která patří mimo jiné důsledné vymáhání práva a pořádku, trestání porušení městských vyhlášek a zákonů, a to i v případě příjemců sociálních dávek. „Pokuty se dají vymáhat i ze sociálních dávek. Je to způsob, jak nepřizpůsobivé občany donutit respektovat městské vyhlášky a dodržovat pravidla. Je ale nutná důsledná spolupráce všech zúčastněných složek. Na nulové toleranci v Duchcově musí společně s městem pracovat Policie ČR, Městská policie Duchcov, sociální pracovníci, neziskové organizace a Úřad práce ČR. Je potřeba, aby kromě represe a vymáhání práva fungovala také prevence. Jen tak má nulová tolerance naději na úspěch,“ říká radní.

Klika také vyzdvihl přístup Úřadu práce ČR krajské pobočky v Ústí nad Labem. „Úřad práce reagoval na potřeby Duchcova velmi pružně. Město získalo dotace na zaměstnání veřejné dohledové služby, která bude působit preventivně v ulicích sociálně vyloučených lokalit ve městě. Dohlížet budou nejen na děti při cestě do školy a ze školy ale také na dodržování vyhlášek města a pomáhat terénním sociálním pracovníkům,“ uvedl.

Do nulové tolerance by se měly zapojit také neziskové organizace. „To je slabina Duchcova. Nezisková organizace, která je podporována z dotačních peněz a měla by situaci zklidňovat, neplní zcela svou funkci. Neziskové organizace by měly přispívat k potírání příčin napětí a nepokojů mezi jednotlivými skupinami obyvatel. Soustředit by se měly na terénní sociální práci a kromě jiného i na výchovu nepřizpůsobivých občanů k tomu, aby pro ně bylo dodržování zákonů a vyhlášek samozřejmostí,“ doplnil Martin Klika.

Přijatá opatření v rámci nulové tolerance by měla vést k vyřešení napjaté situace v Duchcově. Na jejich zhodnocení si město i krajský radní dali tři měsíce.

Zdroj: Eva Maříková

01
Krajský radní pro bezpečnost a sociální věci Martin Klika

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 21.6.2013 / 21.6.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém